🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Невероятно: Учени откриха първата "светеща" костенурка

Гмуркане на учени в близост до Соломоновите острови доведе до удивително откритие - намерено бе първото влечуго светещо с биофлуоресцентна светлина.

Става въпрос за морска костенурка, която свети в неоново зелено и червено. Силно застрашената Ястребоклюна морска костенурка (Eretmochelys imbricata) е първото наблюдавано от учени влечуго, което проявява биофлуоресцентност – способността да се отразява светлината идваща от повърхността и да се излъчва наново с друг цвят. Най - често срещаните цветове са зелено, червено и оранжево.

Биофлуоресценцията е различна от биолуминесценцията, при която животните произвеждат собствена светлина, благодарение на редица химически реакции или са гостоприемник на бактерии, които светят. Учените никога не са предполагали, че ще открият биофлуоресценция във влечуго.

Морският биолог Дейвид Грубер е бил на Соломоновите острови в края на юли с цел да заснеме малки акули и коралови рифове, които използват биофлуоресценция. По време на едно от нощните си гмуркания той се натъкнал на изумителното откритие - флуоресцентна костенурка.

За щастие биолога бил със своята камера и успял да запечата феерията от цветове, излъчвана от костенурката. Скоро след това Грубер говорил с местни жители и открил наблизо общност, която отглежда няколко млади Ястребоклюни морски костенурки. Грубер разгледал животните за наличие биофлуоресценция и открил, че всички те светят в червено. Неоновия свят се разширява.

Учените все още не могат да кажат със сигурност защо тези Ястребоклюни морски костенурки имат способността да флуоресцират и дали има други популации от костенурки на други места, които притежават същите качества.

Биофлуоресценцията обикновено се използва от животните за привличане на плячка, защита или за някакъв вид комуникация. Според Грубер това може би е някакъв вид камуфлаж на костенурката.

Тази невероятна находка открива една цяла нова вселена от въпроси, на които тепърва ще се търси отговор. Дали костенурките приемат някакви съединения с храната си, които им позволяват да флуоресцират сами произвеждат съединенията отговорни за това явление? Могат ли и други видове морски костенурки да притежават тази способност?

Изучаването на този вид костенурки ще бъде много трудно, тъй като вида е силно застрашен и се среща изключително рядко. В последните няколко десетилетия популацията им е намаляла с около 90%.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...