🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Общините вземат мерки срещу опасния тигров комар открит в България

След като бе установено със сигурност наличието на тигрови комари в района на Созопол, много общини в цялата страна взимат мерки за справяне с проблема и недопускането на опасното насекомо да се развъди и на други места.

Азиатският тигров комар открит в Созопол пренася много инфекциозни болести, най - опасните от които са Денга и Чикунгуня.

Обичайните места за разпространение на тези насекоми са водоемите със застояла вода. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев е информирал всички областни администрации в страната за появата на тигровия комар. Предписанията направени от д-р Кунчев са за 2 - 3 дезинсекционни кампании през пролетно - летния сезон, за да се намалят броят на ларвите и да се прекъсне цикъла на възпроизводство на опасните насекоми.

Азиатският тигров комар е по - дребен и е черен със сребристо бели петна. Яйцата му издържат на студ и засушаване.

Инфекциозната болест Денга, която той пренася протича с висока температура и болки в ставите и мускулите.  Симптомите на болестта са подобни на тези на Грипа, маларията или Коремния тиф. За съжаление все още няма ефективна ваксина срещу тази болест, а лечението преминава посредством приемането на аналгетици и капкови вливания на глюкоза и физиологични разтвори.

Другата опасна болест, пренасяна от тигровия комар, Чикунгуня, е също остра инфекциозна и с подобни симптоми на Денга. Тук също липсва специфично лечение и се прилага симптоматично. Взимат се лекарствени средства най - вече за облекчаване на болките, като се препоръчват нестероидни противовъзпалителни средства.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. Todor
Zabelqzah nalichieto na takiva cherni komari s luskavo srebristo bqlo neznam dali sa tigrovi no se stresnah kato vidqh neobichainiqt my cvqt .. stava vupros za grad Plovdiv
Виж още отзиви
Коментирай
loading...