🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Освобождават в дивата природа на България египетски лешояди, отгледани в зоопаркове

От вчера (15 май) три млади египетски лешояда от зоопарковете в Злин, Шонбрун и Йерез, могат свободно да летят в небето на Източните Родопи, след като са прекарали малко повече от два месеца в специална адаптационна волиера.

Преди два дни птиците са били маркирани с GPS-GSM предаватели от екип на Българското дружество за защита на птиците и Зелени Балкани.

Чрез предавателите експертите ще следят тяхното поведение в природата и адаптацията им. Трите лешояда са се излюпили миналата година и са част от експериментална дейност, която има за цел да намери най - добрия подход за освобождаване на птици с цел възстановяване на популацията на вида на Балканите.

Птиците са освободени по един от трите подхода, възприети за тестване в рамките на програмата за възстановяване на вида - забавено освобождаване. При този метод младите птици се задържат за около 8 месеца след излюпванe и след това се настаняват в адаптационна волиера сред дивата природа.

Смята се, че освобождаването им през следващ сезон ще им помогне с по - добрата адаптация и ще им осигури достатъчно опит и време, за да могат да се справят с първата си миграция – най-смъртоносното предизвикателство за младите египетски лешояди от Балканите.

Методът за пръв път е приложен у нас миналата пролет, когато чрез същата адаптационна волиера са освободени 4 млади птици. Благодарение на предавателите, екипът на LIFE проектa „Нова надежда за египетския лешояд" успява да проследи адаптацията и миграцията им. Всеки може да следи придвижванията на тези четири лешояда и на освободените днес три нови птици на сайта на проекта: ТУК

Това лято отново ще бъдат приложени и другите два метода за подсилване на вида на Балканите - осиновяване от диви приемни родители и изкуствено гнездо (хак).

В момента екип на проекта следи отблизо поведението на птиците и ще наблюдава внимателно адаптацията им към дивата природа.

Дейността се извършва от екип на БДЗП и Зелени Балкани в рамките на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд", който обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка. Трите млади египетски лешояда са дарени по проекта със съдействието на Антонин Вайдал - координатор на размножителната програма за вида в рамките на Европейската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...