🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Палеонтолози откриха фосил на огромна рибоядна амфибия

Новооткрития вид е голям хищник от периода Триас. Фосилите на двуметровата хищна амфибия са били открити на дъното на езеро в Южна Португалия.

Предполага се, че животното е разновидност на саламандъра, но с много по - големи и страшни размери.

Учените са установили, че фосила е на 220 милиона години. Стив Брусет и колегите му от университета в Единбург предполагат, че костите принадлежат на един нов вид земноводни - Metoposaurus algarvensis - далечни роднини на днешните малки и сладки жаби, тритони и саламандри. Древния звяр от периода Триас е ловувал риба и е водил живот подобен на днешните крокодили.

"Metoposaurus algarvensis е достигал до 2 метра дължина, имал е сплескан череп и множество малки зъби",

споделят Брусет и колегите му в специализираното издание за палеонтология (Journal of Vertebrate Paleontology),

"Когато челюстите му са затворени, главата прилича малко на тоалетна чиния със спуснат капак".

"Такива хищници са били често срещани във времената, когато континентите са били свързани в един суперконтинент, температурите са били много по - високи и динозаврите са започнали да се зараждат."

споделя още Брусет. Предполага се, че гигантските земноводни са загинали при масовото измиране на видовете, преди около 200 милиона години. След това суперконтинента се е разделил на днешните 7 континента, като миниатюрни наследници на този гигант (днешните саламандри) се срещат на почти всеки континент.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...