Пандите са застрашени от промените в климата

, последна редакция: 20 Ноември 2013
Пандите са застрашени от промените в климата

Изменението на климата заплашва да унищожи основната храна на пандите, бамбука, в изолирани райони на Китай, които са дом на около 20% от дивите панди в света.

Тази мрачна прогноза се отнася за региона на планината Янлинг, където от 80 до 100% от обитаваните от панди места ще изчезнат до края на 21-ви век.

Нови открития разкриват как въздействието върху околната среда може да се отрази върху хранителната верига. Пандите зависят изключително много от бамбука, тъй като той е 99% от храната, която консумират, затова ако няма бамбук пандите няма как да оцелеят.

В момента в дивата природа има около 1600 панди и това ги прави един от най - застрашените видове в световен мащаб. Освен климатичните промени другият основен фактор, който застрашава тяхното оцеляване е човешкото въздействие върху средата им на обитаване.

С помощта на широк спектър от климатични модели са изследвани вероятните промени в три основни вида бамбук, които са повече от 90% от всичкия бамбук в региона. Бамбука е силно чувствителен към температурните промени.

Използваните модели на прогнозиране показват, че до края на века от 80 до 100% от бамбука в планината Янлинг ще изчезне. Районът е изолиран и отдалечен и пандите, които живеят там просто няма къде другаде да отидат.

Резултатите от проучването показват, че природозащитниците освен човешкото въздействие трябва да обръщат сериозно внимание и на климатичните промени, когато определят своите стратегии за опазването на пандите. Едно от възможните решения на проблема е в района да се култивира бамбук, който може да издържа на по - големи температурни промени.

прегледи 904

Коментари за Пандите са застрашени от промените в климата

  1. 1.

    Да му мислят учените , те ни докараха до тези катаклизми ... Опити , Опити за много парички , а сега какво става , дори и ние хората и за нас се отнася вредата .............

Подобни статии