🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Поставянето на чип стана задължително за всички домашни кучета и коне

Поставянето на микрочип става задължително за всяко куче, което се регистрира от своя стопанин. Очаква се това да способства за по - бързото откриване на изгубени домашни любимци, както и за намаляване на случаите на изоставени животни.

Преди да се въведе това изискване, съществуваше вариант, в който на животното се прави татуировка.

Г-н Явор Гечев от фондация "Четири лапи" твърди, че новото условие представлява крачка напред и то голяма. Според него недостатъците на татуировката са, че с времето се заличава и освен това няма как да бъде въведена в унифицирана база данни.

От своя страна микрочипът съдържа индивидуален номер на кучето или така да се каже, уникален код за идентификация на любимеца. Когато го постави, ветеринарният лекар въвежда данните в Интегрирана информационна система на Агенцията по храните.

Задължително е тази регистрация да се направи, когато кученцето навърши 4 месеца или 7 дни след придобиване на ново куче, ако то вече е над тази възраст.

Стопанинът трябва да направи регистрацията и поставянето на чипа при ветеринарен лекар, като цената му е около 40 лева.

За идентификация на животното микрочипът вече е задължителен при кучета и коне. Все още това не е станало изискване за котките, освен ако не са пътуващи със стопаните си.

Този начин на регистрация ще помогне за осъществяване на реална връзка между животното и неговия притежател. Надеждите са така да се предотвратят повечето от случаите на изоставяне, кражба или изгубване на домашните любимци.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

5. д-р БауБау
До 4. - консултирайте се с участъков ветеринарен лекар, който ще Ви даде точна информация за нужните документи и самото чипиране на коня.
4.
Някой да каже как да си чипирам коня нама паспорт а го имам от8 гд
3. д-р БауБау
До 2. Tихомир - не, ако бъде поставен правилно разбира се. Микрочипът се поставя подкожно.
2. Tихомир
Микрочипът има ли някакъв страничен ефект в/у животното?
1. Аз
И най-вече на някои да се напълнят джобовете.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...