Поставянето на чип стана задължително за всички домашни кучета и коне

Поставянето на чип стана задължително за всички домашни кучета и коне

Поставянето на микрочип става задължително за всяко куче, което се регистрира от своя стопанин. Очаква се това да способства за по - бързото откриване на изгубени домашни любимци, както и за намаляване на случаите на изоставени животни.

Преди да се въведе това изискване, съществуваше вариант, в който на животното се прави татуировка.

Г-н Явор Гечев от фондация "Четири лапи" твърди, че новото условие представлява крачка напред и то голяма. Според него недостатъците на татуировката са, че с времето се заличава и освен това няма как да бъде въведена в унифицирана база данни.

От своя страна микрочипът съдържа индивидуален номер на кучето или така да се каже, уникален код за идентификация на любимеца. Когато го постави, ветеринарният лекар въвежда данните в Интегрирана информационна система на Агенцията по храните.

Задължително е тази регистрация да се направи, когато кученцето навърши 4 месеца или 7 дни след придобиване на ново куче, ако то вече е над тази възраст.

Стопанинът трябва да направи регистрацията и поставянето на чипа при ветеринарен лекар, като цената му е около 40 лева.

За идентификация на животното микрочипът вече е задължителен при кучета и коне. Все още това не е станало изискване за котките, освен ако не са пътуващи със стопаните си.

Този начин на регистрация ще помогне за осъществяване на реална връзка между животното и неговия притежател. Надеждите са така да се предотвратят повечето от случаите на изоставяне, кражба или изгубване на домашните любимци.

прегледи 2684

Препоръчани продукти

Коментари за Поставянето на чип стана задължително за всички домашни кучета и коне

 1. 1.

  И най-вече на някои да се напълнят джобовете.

 2. 2.

  Микрочипът има ли някакъв страничен ефект в/у животното?

 3. 3.

  До 2. Tихомир - не, ако бъде поставен правилно разбира се. Микрочипът се поставя подкожно.

 4. 4.

  Някой да каже как да си чипирам коня нама паспорт а го имам от8 гд

 5. 5.

  До 4. - консултирайте се с участъков ветеринарен лекар, който ще Ви даде точна информация за нужните документи и самото чипиране на коня.

Подобни статии