Предстои демонстрация срещу фермите, които отглеждат норки за ценни кожи

Предстои демонстрация срещу фермите, които отглеждат норки за ценни кожи

Заповядайте на демонстрация срещу фермите за ценни кожи, която ще се проведе на 25-ти ноември 2017 година от 11 часа. Мястото е най - голямата ферма за норки в България, която се намира в село Маджерито.

Събитието се организира от представители на граждански организации и недоволни хора от местните населени места, чиито искания са затваряне на фермите и цялостна забрана на отглеждането на животни за кожи.

Демонстрацията цели да покаже основните проблеми, свързани с отглеждането на животни за кожи:
  • Екологични
  • Хуманни
  • Етични
  • Здравословни

25-ти ноември е и Световният петък без кожа, който се отбелязва в редица страни. Неговата цел е чрез кампании за информиране на населението да покаже на хората истината за производството на ценни кожи, както и да апелира към прекратяване на тяхното потребление.

Капацитетът на фермата до село Маджерито е 400 000 норки. Сега там се развъждат между 100 и 200 хиляди животни на година. От десетки години се знае за редица нарушения, въпреки които фермата продължава да работи. Институциите през това време не предприемат нищо, с което да сведат рисковете от тези нарушения до минимум.

Даже напротив – нарушаването на закона продължава, фермите не спират да развиват дейността си в нарушение, а институциите подготвят нормативна база, облекчаваща бизнеса, която да премахне съществуващите ограничения и да осигури просперитет на тази индустрия.

По време на демонстрацията ще се напомни за тези рискове, които крият фермите за кожи за хората, животните и природата и ще бъде показано, че някои от тях вече са факт. В голяма част от европейските държави вече са забранени фермите за кожи, в други пък са повишени изискванията до такава степен, че отглеждането на животни за кожа е нерентабилно за тях, а във всички останали се реализират кампании за тяхната забрана.

Ако намеренията на собствениците са прозрачност, откритост и информираност на обществото за всичко случващо се във фермата и за извършващите се там хуманни практики, то не би трябвало да има причина да откажат посещение и да покажат пълния цикъл на "производствения процес".

Искрено се надяваме, че сега фермерите ще удържат на казаното и няма да се повтори ситуацията от 2015 година, когато публично обявиха, че ще има ден на отворените врати, а такъв така и нямаше.

Ако желаете да се включите в демонстрацията, заповядайте на 25-ти ноември от 11 часа пред фермата за норки до старозагорското село Маджерито.

За повече информация:
e-mail адрес: caai.bg@gmail.com
Facebook: ТУК

5.0, 1 гласа
прегледи 424

Подобни статии