🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Президента изнесе лекция в Тракийски университет, гр.Стара Загора

Президентът на България, Росен Плевнелиев, изнесе лекция вчера в Тракийския университет в Стара Загора, посветена на перспективите за стратегическо развитие на земеделието и производството на храни в България.

На лекцията президента сподели, че 13% от средствата за земеделие трябва да бъдат насочени към производството до 2015 г.

В момента по Първия стълб на Общата селскостопанска политика държавите от ЕС могат да получат до 3.5% от общите средства за стимулиране на фирми, които изпитват затруднения или пък по съображения, свързани с екологията.

Според държавния глава България продължава да има конкурентни предимства в секторите земеделие и производство на храни, въпреки всички негативни събития от последните 20 години.

Плевнелиев припомни на студентите, че страната ни е на първо място в света по производство на биологично розово масло и е най - големият производител на билки в ЕС. За 2008 г. страната ни е осигурила 71% от цялото производство на билки в съюза или преведено в цифри, приблизително 40 хиляди тона.

Президента очерта и перспективите пред българските земеделци в животновъдството и биоземеделието. Той заяви, че страната ни трябва да възвърне пазарите си на месо в страни от Близкия изток.

Плевнелиев посочи и основният проблем на българското земеделие. За него това е поляризацията, тъй като в страната има приблизително 250 000 малки фирми ориентирани предимно в животновъдството и около 5500 едри стопанства и арендатори.

Необработваемите площи в България намаляват и това се дължи на консолидацията на земеделските площи. Според президента най - накрая се преодоляват негативните последици от връщането на земите след 1989г. в реални, а не в идеални граници.

Президента заяви пред студентите, че земеделието ще се развива, а това означава, че университетите, бизнеса и правителството трябва заедно да подкрепят този сектор. Накрая на лекцията си Плевнелиев изрази надеждата си, че ще бъде постигнат консенсус по договарянето на Националната стратегия за развитие на земеделието до 2020г. и ще се обърне необходимото внимание на малките ферми. Президента призова много внимателно да бъдат планирани земеделските субсидии в този програмен период.

След края на лекцията Росен Плевнелиев получи почетен плакет на Тракийския университет от ректора на висшето учебно заведение проф. Иван Станков и посети Музея на коня и конния спорт, който се намира в близост до университета.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...