🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Преоткрита жаба в Израел

Жабата, която дълго време се смяташе за изчезнала бе открита скоро от служител на природен парк в долината Хула в северната част на Израел.

Животното има черни петна по гърба си и бели точки по корема. Жабата принадлежи към вид, който се смяташе за изчезнал преди повече от половин век.

Всъщност оцветената жаба от Хула бе първата амфибия, която официално бе обявена за изчезнала през 1996 г.

Преди скорошната среща с тази жаба тя не била забелязвана повече от 60 години. За последно жабата е видяна през 1955 г. Експедиции в търсене на жабата бяха започнали още през 2004 г., но до момента те бяха без успех.

Според учените в момента в долината Хула може да има популация от около 100 - 200 жаби. В следствие на направените ДНК и морфологичен анализ на последните екземпляри от боядисаната жаба от Хула учените са заключили, че това е вид от рода жаби Latonia, които в миналото са се срещали в цяла Европа.

Първоначално, когато жабата е открита през 40-те години на 20-ти век се е смятало, че тя принадлежи към друг род Discoglossus. В Израел са открити и фосили на жаби от род Latonia, но се е смятало, че те са изчезнали преди повече от 10 хиляди години.

Сега този вид жаба се смята за "жива вкаменелост" животно, което е запазило външния си вид в продължение на милиони години и няма никакви други оцелели роднини.

В света има едва десетина други подобни "живи вкаменелости". Най - известна от тях е Латимерия, древна риба, чиито корени датират от времето на динозаврите.

Боядисаната жаба от Хала все още е в много голяма опасност, тъй като всекидневно се сблъсква със загубата на местообитание, замърсяването и изменението в световния климат.

Източник: National Geographic

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...