🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Прилепите в Европа се увеличават

Проучвания показват, че няколко вида прилепи са увеличили популацията си с до 43%.

Според доклада на Европейската агенция по околната среда след няколко годишен спад, сега популациите на няколко вида прилепи в Европа се увеличават.

Това е най - голямото до момента проучване за прилепите и е обхванало 16 от 45-те европейски вида прилепи на територията на 9 различни държави.

Изследванията показват, че няколко популации са се увеличили до 43% в периода от 1993 до 2011 г. Въпреки това учените предупреждават, че тези бозайници все още са много уязвими. През втората половина на 20-ти век популациите от прилепи в Европа са намалели значително, най - вече заради загубата на местообитание и това, че на много места хората се страхували от тях и умишлено са ги убивали.

В момента всички видове прилепи в Европа са защитени от закона, посредством междуправителственото споразумение за опазване на популациите на европейските прилепи. За целите на проучването са изследвани над 6000 места, в които прилепите изпадат в хибернация в Латвия, Унгария, Холандия, Австрия, Португалия, Словения, Словакия, Англия и Германия. Използван е статистически подход, който преди това е служил за проучване на популациите на птици и пеперуди.

Въпреки обнадеждаващите резултати, прилепите все още не са преодолели опасността, в която се намира техния вид. Сред основните опасности за прилепите сега са вятърните централи и опустушителен вирус, който засегна сериозно популациите в Северна Америка.

Прилепите живеят сравнително дълго и се размножават бавно, откъдето идва и бавния темп на възстановяване на тяхната численост. Резултатите до момента обаче са обнадеждаващи и дават надежда на учените за едно устойчиво увеличаване на популациите.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...