Продължава избиването на диви животни от бракониери и военни формирования в Африка

Продължава избиването на диви животни от бракониери и военни формирования в Африка

Джоузеф Кони и неговата Божия армия за съпротивление продължават да тормозят редица държави в Африка. Джоузеф Кони е един от най - издирваните военнопрестъпници в света.

Той е отговорен за чудовищни престъпления срещу човечеството, а според доклади на редица природозащитни организации членове на неговата армия избиват стотици диви животни, съобщава NewScientist.

В началото на годината въоръжените сили на Уганда подкрепяни от американски войски са започнали широкомащабна операция срещу Божията армия на съпротивление и принудиха бойците на Джоузеф Кони да търсят подслон в съседните на Уганда държави, които също не не са политически стабилни.

Милициите на Кони тероризират местните хора, отвличат млади момчета, които по - късно обучават за бойци, избиват редица диви животни за храна и въртят незаконна търговия със слонова кост.

Според данни на Агенцията за наблюдение и търговия с диви животни (TRAFFIC) въоръжените сили на Джоузеф Кони избиват масово големи видове животни като слонове, жирафи, антилопи кана и др. Това се случва на в части от Судан,

Демократична република Конго, Централноафриканската република и Уганда. Според данни на очевидци Божията армия за съпротивление избивала жирафи само защото използвали опашките им за пъдене на мухи и други насекоми.

В национален парк Гарамба в ДР Конго преди няколко години е имало 350 жирафа, а днес са останали само 47, носорозите са напълно изчезнали, а слоновете от 22 000 хиляди са намелели до 1100 - 1400 за последните няколко десетилетия.

Основните опасности за дивите животни в тази част на Африка освен Божията армия на съпротивление са още корупцията в ДР Конго и нестабилността, която идва от конфликтите в Южен Судан, откъдето също идват въоръжени милиции.

Изход от кризата засега няма...

Дивите животни в този район на Африка стават все по - уязвими и застрашени от изчезване, но най - обезкуражаващ е факта, че поне в близко време не се вижда политическо решение на многобройните военни конфликти, които засягат целия регион.

Хроничната политическа нестабилност води до липса на адекватни политически мерки за справяне с проблема. Ако нещата не се подобрят бързо може би не е далеч деня, когато в Конго и Уганда животни като слонът и жирафът ще изчезнат напълно.

Най - уязвими в момента са слоновете, които са избивани заради ценната си слонова кост. Бракониери и военни от различни милиции извършват незаконна търговия със слонова кост, а после закупуват оръжия и боеприпаси.

Гражданските войни продължават да бушуват в Централноафриканската република, конфликтите между Судан и Южен Судан не с пират, я в ДР Конго се шири безнаказана корупция. За съжаление всички тези фактори обричат на гибел диви животни.

Препоръчани продукти

Подобни статии

Ще клонират мамут

Ще клонират мамут

Руски учени твърдят, че са открили кръв на мамут в добре запазен труп. Според тях тази изключително ...