🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Първото бебе лешояд в спасителен център "Зелени балкани" вече се радва на живота

След осем години усилия, безкрайно чакане и надежда, екипът на Спасителния център към Зелени Балкани в Стара Загора и проект Завръщането на лешоядите в България може да се похвали с първото си бебе белоглав лешояд.

"Нашето бебе се излюпи сутринта на 29.04, точно 52 дни след снасянето на яйцето. Уеб-камерите ни позволяват отблизо да наблюдаваме семейството.

Малкото изглежда жизнено и здраво, а младите родители се грижат за него с изключително внимание и нежност. Моментът е ключов, защото това е първото им бебе и те, като напълно неопитни родители, трябва буквално да се научат как да го хранят и топлят, докато нашият екип с трепет следи всяко тяхно движение",

споделят от "Зелени балкани".

Това е второто яйце на семейството, тъй като първото е било взето от екипа на Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани. Лешоядите снасят само едно яйце в годината. В много редки случаи, когато има обилна храна, ако нещо се случи с яйцето, те могат да снесат и второ.

"За да удвоим шансовете, взехме първото снесено яйце и го отнесохме в инкубатор, като осигурихме подходящи условия за второ поколение. За огромно съжаление, първото яйце се оказа неоплодено, затова и екипът бе почти загубил надежда за второто.

Майката - Лешка, е с нас още от 2000та година, попадна при нас с тежко счупване на крака, от което не успя да се възстанови. През 2006та снесе своето първо яйце, затова екипът на Зелени Балкани потърси съпруг за лешоядката. На призива се отзоваха нашите колеги от Фонда за дивата флора и фауна, които осигуриха кавалер, уловен в селскостопански земи във Врачанско и отглеждан в Софийския зоопарк. Мъжкият е малко по-възрастен от Лешка и е изключително грижовен и внимателен родител",

допълниха от спасителният център.

Екипът не "Зелени балкани" е страшно развълнуван за случилото се събитие и силно вярват, че тази тяхна 8-годишна мечта ще има положителен край.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...