Първото бебе лешояд на име Първолет пое своя път към свободата

Първото бебе лешояд на име Първолет пое своя път към свободата

Бебето лешояд, което се излюпи пред очите ни през април месец 2014 година, вече е част от групата белоглави лешояди, на които им предстои да бъдат пуснати на свобода.

Това са 34 птици, дошли от Испания като част от проекта "Завръщане на лешоядите в България".

Служителите на Спасителен център за диви животни към Зелени балкани, Стара Загора, се погрижиха всички те да преминат през преглед, обезпаразитяване и маркиране.

Специалните марки на крилата и пръстените, които се поставят на пернатите, ще послужат за бъдещото им проследяване и разпознаване от природозащитниците.

Белоглавият лешояд на име Първолет е първородният син на двойката птици, които също ще поемат към своя път към свободата.

Тъй като той е излюпен в България, за да се различава от останалите си събратя, получава специална маркировка - зелен пръстен с номер B65 (B като България) и синя крилна марка със същия номер.

За разлика от неговата, марките на птиците, пристигнали от Испания, са жълти на цвят. Те са последните лешояди, които идват в рамките на този проект.

От Зелени балкани изразяват надеждата си, че в компанията на останалите птици Първолет ще се научи да живее като истински див лешояд, да намира сам храната си и да разкъсва жилавите кожи на животните, с които се храни.

След като са прекарали около един месец заедно, белоглавите лешояди се отправят към специализирани волиери. Те се намират в Стара планина и Кресна и служат за адаптация на птиците. В продължение на няколко месеца редките птици ще имат възможността да се опознаят с индивидите, които вече са пуснати на свобода и да се ориентират в тази среда.

Нека стискаме палци на Първолет и да му пожелаем "На добър път!"

прегледи 543

Подобни статии