🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Рибари настояват да падне забраната за улов на делфини

След интензивното ловуване през 80-те години, когато загиват около 5 млн. делфини, видовете, които се срещат в Черно море (афала, муткур и обикновен делфин), са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Въпреки това, през последните години при тях се наблюдава рекордна смъртност.

Смята се, че те най - често стават жертва на задушаване в рибарски мрежи, нараняване от корабите, замърсена с химически вещества вода или умишлено убийство заради улова на риба.

Рибарите по родното черноморие обаче не са съгласни с това, даже напротив. В момента те се опиват да изискат промяна в закона, която да им позволи убиването на делфини. Според тях морските бозайници стават причина за слабия им улов, тъй като се хранят с голямо количество риба.

В Царево риболовците твърдят, че популацията на делфини е твърде голяма и унищожава рибата в Черно море, като по този начин нанася вреди и на тях.

В същото време се отчита, че точно рибарството влияе пагубно върху застрашените видове. То нарушава местообитанието им, затруднява прехраната и променя поведението на мигриращите стада.

А фрапиращите случаи от последните години с огромен брой изплували на брега мъртви делфини доказват умишленото им унищожаване. Уви, те остават неразследвани и безнаказани.

Местните рибари апелират за сериозна намеса от държавата в посока на това да бъде приета квота за законен улов на делфини. Остава да разберем на чия страна ще застанат властите в конфликта на интереси между природозащитници и рибари.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...