🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Саудитски принцове се опитали да изнесат редки видове соколи от Русия

Изземването на 49 редки птици от руските митнически служители може да доведе до дипломатически скандал между Русия и Саудитска Арабия, тъй като има замесени двама членове на саудитското кралско семейство.

Принц Мохамед бин Турки бин Сауд Ал Кабеер и принц Сауд бин Бадер Бин Мохамед Бин Абдулрахман Ал-Сауд са взели участие в демонстрация на ловни соколи в руската република Калмикия, в района на Каспийско море.

Принцовете показали на митницата документ, според който те официално притежават тези 49 птици, но според Световният Фонд за Дивата Природа (WWF), някои от птиците са вкарани в Русия в нарушение на конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора. WWF твърди, че 9 от птиците принадлежат към редки видове и са били незаконно прехвърляни от Русия.

Руските бракониери са известни с това, че продават соколи за по - малко от $1000, докато в Саудитска Арабия цената на соколите може да достигне $50 000. Руското външно министерство е изпратило нота до посолството на Саудитска Арабия в Москва, но от там не са дали никакъв коментар във връзка с инцидента.

Много богаташи от района на Персийският залив са запалени любители на лова със соколи и харчат огромни суми за редките птици. Наскоро 7 сокола са били конфискувани от пакистански митнически служители, като контрабандистът се е опитвал да ги достави до Бахрейн.

По - рано през ноември в Русия е осуетен друг опит за контрабанда на 29 сокола за страните от Персийския залив.

Говорител на WWF заявил, че конфискуваните редки ловни соколи могат да бъдат пуснати на свобода или да се транспортират до центрове за развъждане на соколи.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...