🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Световен ден на врабчето - 20 март е повод да си напомним, че врабчетата в България намаляват

Световният ден на врабчето – 20 март е повод да си напомним, че врабчетата около нас намаляват. Това сочат и данните, които Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) събира през последните години за разпространението на т.нар. обикновени видове птици.

Дали ще продължи тази тенденция и имали вероятност врабчетата да изчезнат напълно от живота ни, зависи от нас.

Врабчетата са любими градски птици, както на много хора по света, така и у нас. Те съпътстват живота на човека от 100 века. В България се срещат пет вида врабчета. Най-познати, обаче, са домашното, полското и испанското врабчета. Именно тези три вида живеят близо до хората.

Световният ден на врабчето е повод да насочим вниманието на хората, които вземат решения и на научната общност у нас за нуждата от опазване на врабчетата и средата, в която те живеят заедно с нас. Това е и възможност да обърнем по-голямо внимание на биоразнообразието, което се среща в градска среда.

През последните две години БДЗП организира и провежда кампанията „Ние броим врабчетата", с която иска да привлече вниманието на повече хора в цялата страна към тези малки и социални птиците, прелитащи край нас.

Кампанията има за цел да разкрие закономерностите в разпространението на домашното, полското и испанското врабчета, както и да установи предпочитаните от тях места за хранене и размножаване.

В преброяването на врабчетата участват доброволци от различни краища на страната. Данните, които се събират, благодарение на всички тях, очертават определени тенденции в популацията на врабчетата и анализът им служи за набелязване на мерки, с които може да се помогне на врабчетата да оцелеят.

И тази година броенето на врабчетата ще бъде през май, за да може да се обхване и единственият мигриращ вид от трите вида врабчета, които дружеството се опитват да оценят, а именно испанското врабче.

"В кампанията „НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА 3" предстоят различни активности, за които ще научавате от vrabcheta.bg и сайта на БДЗП.

Разчитаме че, всички които броиха заедно с нас отново ще бъдат част от семейството на врабчетата и през май, и се надяваме да увлечем много повече хора да се включат в „НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА"."

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...