🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Скандала с конското месо се разраства: ДНК-тестове за телешките продукти

Скандалът избухна след като в Англия, след направена проверка бе установено, че конско месо се предлага като говеждо. Последва верижна реакция в цяла Eвропа и много замразени храни и бургери бяха изтеглени от пазара.

За да се справи с проблема Европейската комисия приканва контролните органи във всички 27 страни членки на ЕС да извършат ДНК-тестове, с които да проверят наличието на конско месо в продукти, които се предлагат, като телешки.

Предложението бе изнесено в медиите от европейският комисар по здравеопазването и потребителските въпроси Тонио Борг, след извънредна среща с представители на страните в които е открито конското месо, съобщава Фокус.

Комисар Борг подчерта, че всички страни членки трябва да извършат необходимите проверки, като следят по специално за наличието на фенилбутазон. Това е лекарство използвано във ветеринарната медицина и крие потенциален риск за здравето на хората, ако месото се консумира сурово.

Направеното предложение за ДНК-тестове на всички телешки продукти ще бъде обсъдено на извънредна среща на Комитета по хранителната верига и опазване здравето на животните. Ако предложението получи подкрепа то ще бъде внесено за гласуване на събранието  на замеделските министри на 27-те страни членки на 25.02.2013г.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...