🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Слонските костенурки в Галапагос също мигрират

По принцип тези костенурки не изминават хиляди километри, както повечето мигриращи животни, но проведени наскоро изследвания показват, че те също правят сезонни миграции.

Изненадващото откритие бе направено от Стивън Блейк, изследовател от института Макс Планк в Германия.

Той е изследвал миграцията на слонските костенурки на остров Санта Круз и споделя, че това си е класическа миграция, но в много по - малки мащаби от тази при други животни.

Стивън Блейк и колегите му са поставили GPS проследяващи устройства на 18 костенурки и са установили, че зрелите мъжки индивиди над 20 години и някои от възрастните женски предприемат 6 километрова миграция, която трае няколко седмици. Това означава, че костенурките изминават по около 200 - 300 метра на ден.

Това е първата наблюдавана миграция на костенурки, за които до момента се смяташе, че изминават не повече от 40 - 50 метра на ден. Пътешествието на костенурките започва от влажните планини на остров Санта Круз, където те трупат калории с трева и трайни насаждения.

След началото на дъждовния сезон през декември те мигрират към по - ниските места от острова, където виреят много храсти и билки.

През юни и юли дъждовете спират, растителността изсъхва и костенурките се връщат обратно високо в планината. Младите костенурки не могат да извършат този много труден и изморителен преход и предпочитат да останат в низините.

Данни за тази миграция на слонските костенурки е публикувана за пръв път едва миналата година, въпреки че още Чарлз Дарвин го е забелязал, а и местните също многократно са споделяли за тези миграции.

Сега изследователите се насочват към костенурки от други острови от архипелага Галапагос. Всеки остров има различен релеф и това предполага различно поведение на костенурките. Изучаването на миграционните пътища на слонските костенурки може да помогне на усилията за опазването на това застрашено от изчезване влечуго.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...