Сляпо еленче върна живота на жена, болна от рак

, последна редакция: 20 Август 2014
Сляпо еленче върна живота на жена, болна от рак

Емили Дикинсън е казала, че "Надеждата е нещо с крила". Но за една жена надеждата има козина, големи уши и копита. Тя се появява на прага на дома й тогава, когато има най - голяма нужда от нея. Това е историята на едно малко еленче, което тотално променя живота на тежко болен човек.

През лятото на 2004 година ветеринарният лекар Мелани Бутера приема неочакван пациент - сляпо и изтощено женско еленче, което кръщава Дили (Dillie). Тогава тя и съпругът й започват да му дават мляко, за да се стабилизира.

В момента Дили се радва на всички удобства в собствената си спалня. Тя живее в къщата на своите осиновители в американския окръг Фултън, щата Охайо. За тяхното семейство животното представлява ежедневен източник на любов и утеха.

"Не аз спасих живота й, а тя спаси моя! Ако аз й давам любов, то тя ми дава много повече! Тя ми доказа, че животът е дар."

С тези думи Мелани описва ролята на Дили в живота й. Когато съдбата я изпраща при нея, тя вече е сломена от тежката диагноза, която й е поставена - рак. Тогава се появява това малко чудо, изпълнено с надежда, което я връща към радостта.

Кошутата не е родена и никога не е живяла в дивата природа, затова и никога не може да бъде върната там. Тя идва от ферма за елени, които се развъждат за месо или с цел да бъдат отстреляни от ловци. Дили е едно от трите еленчета, които се раждат заедно, но е най - слабичка и се оказва, че е сляпа, което кара братята и майка й да я отхвърлят. Останала без сили, малката кошута едва не умира, докато във фермата не пристига ветеринарният лекар Мелани Бутера.

Мелани я спасява и я взема при себе си, тъй като тя е напълно непотребна на фермата. След храненето и лечението, което й осигурява, сега кошутата е в отлично здраве и с подобрено зрение, но все пак остава с 50% слепота.

Дили живее в къщата на Мелани и Стив Бутера, заедно със своите най - добри приятели - две котки (Спаз и Нефи) и едно куче (Лейди). Семейството приема еленчето като свое дете и започва да се грижи за него като истински родители.

Начинът, по който Дили променя живота и здравословното й състояние, кара Мелани да напише книга за истинската история на еленчето, която озаглавява "Любов на копита".

Постепенно Дили става известна, като вече има интернет сайт, посветен на нея, както и редица публикации в медиите. Тя участва в телевизионно предаване, става лице на благотворителни кампании, а през април 2014 година се превръща в главен герой на списанието National Geographic.

Тук може да видите краткото филмче за нейната история, излъчено по научно-популярния канал.

5.0, 2 гласа
прегледи 11552

Препоръчани продукти

Коментари за Сляпо еленче върна живота на жена, болна от рак

 1. 1.

  Историята е трогателна!Има какво да научим от природата.Само една забележка към написалия статията-цитат"Мелани Бутера приема неочакван пациент - сляпо и изтощено женско еленче",не предполага ли,че щом е женско значи е сърна?!

 2. 2.

  Здравейте! Благодарим Ви за интереса към публикацията! Нека уточним за всички читатели: сърната (лат. Capreolus capreolus) и еленът (род Cervus) са два отделни животински вида. Мъжкият екземпляр на сърната се нарича сръндак (той притежава къси и прави рога), а женският екземпляр на елена се нарича кошута (както е споменато и в статията).

  В случая сме използвали израза "женско еленче", тъй като все пак става дума за невръстно животно, което все не е достигнало полова зрялост. На по-късен етап, разбира се, малкото еленче Дили се превръща в красива кошута.

  Повече за двата вида може да научите в изпратените от нас линкове:

  http://zoovidove.baubau.bg/елен
  http://zoovidove.baubau.bg/сърна

Подобни статии