🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Смъртоносен вирус уби над 700 делфина

Най - смъртоносната известна до момента епидемия от морбили-подобен вирус уби рекорден брой делфини по Атлантическото крайбрежие на САЩ от месец юли до сега. Общо 753 делфини са били открити мъртви по бреговете от Ню Йорк до Маями от 1 юли до сега.

Според Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ това число е около 10 пъти по - голямо от обичайният брой мъртви делфини по плажовете на източното крайбрежие. Броят на загиналите делфини е по - голям и от последния път, когато имаше огнища от морбили вируси в този район през 1987-1988г.

Тогава са отчетени около 740 смъртни случая, но за много по-голям период от време, отколкото регистрираните сега 753 смъртни случая само за 4 месеца. Ако се повторят събитията от 1987-1988г. това означава, че периода на измиране на животни от вируса дори още не е преполовен.

Причината за високата смъртност от тези морбили вируси е, че те причиняват пневмония, потискат имунната система и са виновни за мозъчни инфекции, които обикновено са фатални. Засега няма доказателства, че от тези вируси по делфините могат да бъдат заразени и хора.

Въпреки това при някои болни делфини може да има бактериални или гъбични инфекции, които да представляват риск за хората. Затова се препоръчва ако видят умряло животно хората да не се доближават до него, а да се обадят на компетентните органи.

Вирусът е силно заразен и се предава при близък контакт между делфините. Има случаи и на някои изхвърлени на брега умрели китове за които също има съмнения, че са били заразени с морбили вируси. Телата на животните обаче са били силно разложени и резултатите от тестовете не могат да дадат категоричен отговор на този въпрос.

Все още има много въпроси, които са останали без отговор, относно заразяването на делфините. Някои учени не без основание смятат, че смъртоносният вирус е предаден на делфините от други морски бозайници, като гърбатите китове. Имунитета на делфините към този вирус е много нисък, особено при по-младите животни, тъй като за последно огнище с подобен вирус е имало преди 25 години.

Около 5% от делфините са открити все още живи на плажовете, но са починали скоро след това. Вирусът покосява делфини на най-различна възраст. Тъй като не всички заразени и умрели животни биват изхвърлени на брега е трудно да се прецени каква част от популацията от делфини е покосена от смъртоносния вирус.

В дивата природа ваксинирането на животните е невъзможно и поради това за съжаление единственото което може да се направи е да се събират труповете и да продължават да се изследват. В момента не може да се направи нищо за да се предотврати разпространението на вируса и измирането на още животни.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...