Стартът на национална кампания ОКотки бе даден за трета поредна година. Вижте новата кауза!

Стартът на национална кампания ОКотки бе даден за трета поредна година. Вижте новата кауза!

Кампанията ОКотки започна преди две години като програма за ваксинирането на котки в нашата страна. Но от 2013 година до сега стана ясно, че каузата трябва да бъде посветена не само на ваксинацията, но и най - вече на общото отговорно отношение към котките в България.

Ето защо от тази година програмата се посвещава на това обществото да бъде информирано относно ограничението на популацията на бездомните животни, ваксинирането и обезпаразитяването на котките (както домашни, така и безстопанствени).

Това е и крайно необходимо за осигуряване на здравето на семействата, които отглеждат котка. Защото неправилно някои хора смятат, че ако котката живее в апартамент и не излиза навън, тя няма как да се зарази. Всъщност паразитите могат да бъдат пренесени в жилището по различни пътища, а животното да стане техен гостоприемник, носител и разпространител.

В помощ на кампанията ще работят и неправителствените организации Animal Rescue Sofiq и Четири лапи. С тяхна помощ по програмата ОКотки ще бъдат направени безплатно първите 400 ваксинации на котки, както и тяхното обезпаразитяване. Впоследствие тези 400 животни ще бъдат дадени за осиновяване.

Зад каузата застанаха с имената си известни личности като Калин Вельов, Снежана Макавеева, Лора Караджова, Ваня Щерева, Мария Бонева и други.

Предстои разпространяването на информационни брошури, подготвени за бъдещите осиновители на котки. Те включват основните принципи в грижата за здравето на тези домашни любимци, както и възможностите за контрол на раждаемостта.

За информация през последните години в България се отчита значително увеличаване числеността на бездомните котки по улиците на по - големите градове в България. В някои общини техният брой дори не се следи, а в други се отчита забележителен ръст.

Може да задавате своите въпроси, както и да получите повече информация на официалната страницата на кампанията във фейсбук ТУК.

прегледи 925

Препоръчани продукти

Подобни статии