🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Това, което учените откриват в гората на Чернобил, шокира света!

В Украйна се развива проект, чиято цел е да се изследва дивата природа около Чернобил. Учените искат да разберат какви животни са се заселили в запустелите територии.

За разлика от хората, дивите животни не напускат зоната си на обитание. И сега тяхната численост е достигнала своя бум през последните 30 години. Тук живеят лосове, вълци и множество други горски животни.

Изследователите смятат, че не радиацията, а липсата на човешка популация е довела до свободно развитие на дивите бозайници.

За целите на изследването си учените използват хеликоптер, с който фиксират следите, оставени в снега. Така те регистрират всяко наличие на живот в зоната на евакуация.

Оказва се, че в изоставения район се срещат дори редки видове, като например европейският рис. Биолозите също така документират появата на европейска лисици.

Според професор Джим Смит аварията не е причинила сериозни щети на околната среда.

"В случая е създаден естествен природен резерват. Не казваме, че радиацията е полезна за животните, но очевидно присъствието на хора и експлоатацията на околната среда, са още по - вредни за тях" - казва той.

Разпределението на дивите животни в зоната на евакуация е добре документирано. През ноември миналата година изследователите са разположили 42 камери за наблюдение на животинските популации.

Проектът, който е на път да приключи през декември 2015, показва новите снимки на застрашени видове, включително и рядко срещани видове като бизони, мечки и редки коне.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1.
Човекът е най-опасното живо същество!!!!!!!!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...