Тръгна петиция срещу незаконното избиване на делфини по Черноморието

Тръгна петиция срещу незаконното избиване на делфини по Черноморието

След зачестилите масови убийства на делфини по българското Черноморие, природозащитници се обединиха около идеята за събиране на подписи, с които да се прекратят незаконните действия на рибарите бракониери.

Видовете делфини, които се срещат у нас, са защитени от Закона за биологичното разнообразие и техният улов е забранен. Преди седмици обаче, рибари от Царево се възпротивиха на закона и пожелаха забраната да бъде отменена. По техните думи делфините са твърде много и пречат на улова им на риба.

Ето защо искат от държавата законът да бъде променен и да им бъде отпусната квота за улов на делфини. С тези изказвания природозащитниците свързаха последните фрапиращи случаи на масово избиване на морските бозайници. За изплувалите мъртви делфини все още не е намерен виновник, нито има наказани.

Това кара загрижените хора да създадат петиция*, чрез която всички граждани могат да заявят позицията си относно съдбата на вписаните в Червената книга на България изчезващи видове.

Оказва се, че точно рибарството влияе пагубно върху застрашените делфини. То затруднява прехраната, нарушава местообитанието им и променя поведението на мигриращите стада.

*Ако желаете, може да подпишете електронната петиция ТУК. Благодарим ви!

Препоръчани продукти

Коментари за Тръгна петиция срещу незаконното избиване на делфини по Черноморието

  1. 1.

    Както виждаме нищо не върви както трябва-нито образованиети, здравеопазването и всичко др Значи с петиция няма да стане няма кой да ни чуе и кой да помисли по въпроса Говори се заради безпрецедентния начин на риболов , моретата са -празни-единствения начин е да не купуваме риба Или да им даваме пари за да унищожават

Подобни статии