🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

У нас бе направена първата по рода си сърдечна операция на куче-водач

Уникалността на операцията се крие в това, че подобен тип операция се извършва не само у нас, но и в световен мащаб. Опити за подобен тип процедура са правени в Лондон, Токио и Колорадо.

Кучето е 9-годишен лабрадор с болно сърце, което е водач на фондацията "Очи на четири лапи". Без тази операция шансовете за живот на кучето са били нулеви.

Благодарение на ветеринарните специалисти от "Централна ветеринарна клиника" и "Сити Клиник" в София, кучето, на име Артър, ще продължи своя живот! В продължение на 8 години служи вярно като водач на своя незрящ стопанин Милю Карамитев, който има проблеми и със слуха.

Диагнозата на болния Артър е тумор в лявото предсърдие. Туморът е бил с големината на яйце. Въпреки риска, който съществува по време на операцията и минималните шансове за оцеляване, лекарите не се поколебават и решават да оперират, приемайки този случай като лична кауза.

По думите на един от специалистите, спасили живота на кучето, д-р Ранко Георгиев, подобен тип операция не може да бъде извършена на работещо сърце. Затова се е наложило да направят процедура, която до този момент не е правена на куче-пациент.

Тя се състои в спиране на сърцето за определен период от време, като функцията му се поема от машина наречена "сърце-бял дроб". Операцията е продължила цели 6 часа.

Операцията е извършена на 3 декември, когато Артър получава своя втори живот. Възстановителния период продължава 10 дни и днес четирикракият герой е бил изписан.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...