🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Хиляди овце измират от мистериозна ваксина в Азия

Хиляди овце измират в Узбекистан и Киргистан след използването на ваксина, която за сега оставa с неизяснен произход. Този крайно обезпокоителен факт съобщава узбекистанското радио Свобода (Оздолик), цитирано от руския информационен сайт lenta.ru.

Официалната статистика сочи, че най - малко 12 000 овце са загинали до този момент от смъртоносната ваксина.

Според други източници обаче истинската бройка е в пъти по - голяма и достига внушителните 40 - 50 000 животни.

Според информация на радио Свобода фаталната ваксина се е появила в Узбекистан преди около 2 седмици и най - вероятно е внесена по нелегални канали. В момента властите правят всичко възможно да изтеглят всички партиди ваксини от търговската мрежа. До момента са конфискувани над 140 000 бройки.

По - силните овце подложени на антибиотично лечение оздравяват за няколко дни, а по - слабите загиват долу горе за същото време. Най - засегнат е Джизакския район, където според различни оценки около 35 000 овце може да са станали жертва на фаталната ваксина.

Ветеринарните служби в страната успокояват хората, че няма опасност за тяхното здраве, дори и да са консумирали месо от ваксинирано животно, стига то да е подложено на термична обработка. Като превантивна мярка обаче е забранена продажбата на агнешко месо в засегнатите райони.

В началото на седмицата и друга страна в региона обяви, че има проблеми с измиране на животни. В съседен Киргистан официално над 1700 овце са загинали в област Джалал-Абад. Властите там съобщават още, че месо от ваксинирани животни е достигнало до трапезите на поне 4000 души в страната. За щастие до момента никой не е потърсил медицинска помощ.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...