🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Хиляди слонове се избиват заради бивните им

Нелегалната търговия със слонова кост процъфтява в последните години. Според различни данни само за 2011 са убити над 25 000 слона, което е рекорд за последното десетилетие. Основната част от бивните добити по този зверски начин се използва за изработката на различни религиозни сувенири. Във Филипините използват слонова кост за изработката на статуетки с лика на Исус, мюсюлманите пък си изработват молитвени мъниста.

Християните в Египет ги използват за копските си кръстове, а будистите в Тайланд и Китай за амулети. Именно Китай е страната, която потребява най-много слонова кост в света.

Още през 1990г. влезна в сила глобална забрана за търговия със слонова кост, но това явно не се отнася за гореизброените религиозни сувенири.

Във Филипините например в област Кебу, населявана от 4 млн. християни слоновата кост е толкова разпространена, че другото значение на думата е религиозна статуя.

В Китай в момента е изключително ценено и престижно да имаш статуетка от слонова кост с някаква религиозна тема. Новобогаташите там плащат умопомрачителни суми, приблизително $200 000, за да се сдобият със статуетка на будистката богиня на милосърдието и плодородието.

Монасите в Тайланд изработват амулети от слонова кост, които след това дават на щедри дарители за техните храмове.

Всичко това показва, че са необходими още много усилия, за да се изкорени нацяло нелегалната търговия със слонова кост. Докато има хора готови да плащат огромни суми за ценната суровина проблема едва ли ще бъде решен.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...