🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до У нас

Шампиони и звездни любимци участваха в БГ ЙОРКИ 2014: Голямата среща на малките

Стайлинг конкурс, груминг демонстрация и ветеринарни съвети зарадваха феновете на породата

Близо 50 представители на породата йоркширски териер, сред които международни шампиони и любимци на популярни личности, се събраха на среща в София днес.

Събитието се организира от Национален киноложки клуб Йоркширски териер с домакинството на PETS&U.

За гостите бе направена професионална груминг демонстрация, която показва основните принципи и тенденции при фризирането и стилизирането на йоркита. 26 представители на породата се включиха и в специален конкурс за най-атрактивен стайлинг.

Победител в него стана 2-годишната Моли, която спечели журито с цялостна визия, решена в розово. Собствениците пък имаха възможност да обменят опит помежду си и да получат безплатна консултация от ветеринарните лекари от клиника Нова. "Въпреки че у нас липсва пълен регистър, можем да твърдим, че йоркширският териер е най-популярната порода малки кученца у нас. В клуба са записани само чистокръвни представители с установено родословие.

В нашата племенна книга през последните 3 години са регистрирани 232 кученца.", обясни Екатерина Динева, Отговорник развъдна дейност на клуба на Йоркширския териер у нас и уточни, че 46 от представителите му са шампиони.

Родени в България йоркита могат да се похвалят с редица международни титли, сред които шампион на България, Сърбия, Македония, Интер шампион за Молдова, Румъния и Коста Рика, както и Бебе световен шампион в клас женски и мъжки екземпляр за 2013г.

Към срещата днес се присъединиха и мераклии, които искат да отглеждат йорки у дома. Те получиха допълнителна информация за изискванията на породата. Според специалистите малките кученца са любвеобилни и се отглеждат лесно в градска среда. Заради размера си обаче имат нужда от повишено внимание.

Според официалния стандарт представителите на породата достигат в зряла възраст 3,175 кг. за мъжки екземпляр. Не е препоръчително да живеят в дом заедно с малки деца, защото лесно могат да бъдат наранени.

Освен това въпреки мини визията си, те носят твърд характер на истински териери и бъдещите стопани трябва да са готови за него. Включително трябва да имат едно на ум, че мини любимецът им винаги е готов да влезе в схватка със съперници в десетки пъти по-големи от него. Могат да бъдат и доста шумни, когато охраняват дома си.

"Ако решите да си купите йорки или друга порода куче или котка, не го правете от магазина или от неясен търговец. От една страна така не получавате информация за родословието и съответно за здравето на животното, и от друга инвестирате в порочната практика животните да бъдат развъждани и продавани в ужасни условия, в аквариуми и малки клетки", призова Цанко Цанков, Управител на магазин PETS&U. Той уточни, че не е удачно йорки или друго животно да се подарява, защото отглеждането му е въпрос на осъзнат избор и голяма отговорност.

Срещата на йоркширските териери е първата от поредица тематични сбирки на фенове на популярни у нас породи, на които PETS&U ще предостави домакинство. Всички желаещи киноложки клубове, могат да се свържат с тях на office@petsandyou.bg.

Рейтинг:
1.5/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...