🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Ще клонират мамут

Руски учени твърдят, че са открили кръв на мамут в добре запазен труп. Според тях тази изключително рядка и ценна находка може да засили шансовете за успешно клониране на праисторическите животни.

Експедиция водена от руски учени по - рано този месец откри добре замразен труп на женски мамут на отдалечен остров в Северния ледовит океан.

Ръководител на експедицията е бил Семьон Григориев, който заявява, че намереното животно е починало на около 60-годишна възраст, преди 10 - 15 хиляди години. Това е първият случай на открит труп на възрастен женски мамут. За всеобща изненада на изследователите в мускулната тъкан на мамута те открили, че все още има кръв.

Професор Григориев споделя, че когато са разчупили леда в стомаха на мамута от там потекла кръв, която имала много тъмен цвят. Той казва, че това е най - удивителното му откритие. Григориев недоумява как кръвта е съумяла да се запази в течна форма, а месото червения си цвят, като на прясно месо.

Професора споделя още, че долната част на трупа е много добре запазен, тъй като се е намирал в локва с вода, която по-късно е замръзнала. Горната част от тялото, включително и главата са били изядени от хищници. Предните крайници и стомаха са много добре запазени, а от задната част е останал само скелета.

Откритието на професор Григориев дава нова надежда на учените, че ще могат да създадат жив мамут и да върнат към живот този изчезнал вид. Те се надяват да има достатъчно живи клетки, които да дадат възможност за едно успешно клониране. Намираните досега трупове на мамути не са имали толкова добре запазени тъкани.

През миналата година бе подписано споразумение между Североизточния федерален университет, където преподавател е професор Григориев и университет за биотехнологии в Южна Корея за взаимни проекти по клониране.

Очаква се през следващите няколко месеца специалисти от Русия, САЩ и Южна Корея да изследват останките на намерения мамут. Мястото, където се пазят останките на мамута се пазят в дълбока тайна, за да не бъдат откраднати.

Миналата година младо момче от номадско племе в Северна Русия е намерело добре запазен труп на мъжки мамут. Тогава това откритие бе описвано, като най - добре запазения труп на мамут от 1901 г. Мамута бе кръстен Женя на името на момчето, което го е намерило.

Глобалното затопляне води до размразяване на големи части от Северна Русия и находките на останки на древни животни стават все по - чести.

Част 2 ...

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. Анонимен
trqbva da klonirat 2
1. Анонимен
qkooooo
Виж още отзиви
Коментирай
loading...