🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до По света

Ще клонират мамут - продължение

Учените са скептични относно възможността за клониране на мамут, въпреки откритият наскоро добре запазен труп.

Шансовете мамут да бъде клониран и видът да бъде възроден остават доста ниски, въпреки открития в Русия добре запазен труп на възрастен женски мамут, в който дори имаше и запазена кръв.

Такова е мнението на експертите, след като са анализирали добре ситуацията. Според Любов Дален от шведския музей по естествена история клонирането на мамут ще бъде изключително трудно и най - вероятно дори невъзможно, тъй като намирането на цели и генно непокътнати клетки е много сложна задача.

Все пак намирането на толкова добре запазено тяло дава известна нотка на оптимизъм на учените, че това все пак е възможно да се случи. Добре запазеният труп на мамут бе открит съвсем скоро в ледената тундра на остров край бреговете на Сибир.

Част от тялото на мамута е било изцяло обхванато от леда и когато изследователите се опитали да разгледат вътрешностите му от него дори потекла кръв. Тъканта му, която е много добре запазена обаче може да бъде повредена на клетъчно ниво и това означава, че полезната ДНК може да бъде твърде малко.

Все още чуждестранни изследователи не са проучили тъканта или кръвта на откритото наскоро животно, но според изявленията на руските учени мамута е в изключително добро състояние.

Любов Дален коментира, че това е първата находка на мамут с добре запазени тъкани и наличието на кръв в течно състояние. Трупът на мамута е замръзнал много бързо и това дава известна надежда, че генетичния материал в клетките му ще е запазен.

Тялото е било дълбоко замръзнало в продължение на 10 000 години. Въпреки това все още не е ясно дали през хилядолетията тялото на мамута не се е размръзявало и замръзвало отново. Предишни открития на добре запазени отвън мамути са водели до разочарование, след като е ставало ясно, че ДНК-то в клетките е неизползваемо.

За да бъде клониран мамут учените имат нужда от непокътната ДНК, която да инжектират в яйцеклетка на слон. Времето и неблагоприятните метеорологични условия непрекъснато разграждат ДНК-то и то се разделя на милиони миниатюрни фрагменти, които е изключително трудно да бъдат сглобени отново.

Проучване проведено през 2012 г. показва, че половината на химичните връзки на ДНК-то  все още са на лице до около 500 години след смъртта, а генетичният материал се разгражда напълно едва след 6.8 милиона години.

Много е вероятно в белите кръвни клетки или в тъканта на новооткрития мамут да се съдържат непокътнати фрагменти от ДНК, които да бъдат по - лесни за сглобяване. Така или иначе за да бъде сглобен генома на мамута ще бъде използван образец от слонски геном.

Чрез сравняването на геномите учените ще се опитат да идентифицират ключови гени, които създават отличителните черти, като размери на тялото, бивните и др. Ако гените не са добре запазени при опита за клониране може да се получи странно създание, което повече ще прилича на слон, отколкото на мамут.

Част 1 ...

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2.
Дааа!!! Това няма смисъл!!! Защо не мислят за вече съществуващите неща??? Ааааа??? Мамут!!! Че какво ще го направи съвременното общество с него??? Аааааа???????
1. Наско
И каква ще е ползата от това? Ще се изразходят средства за една безмислица, вместо да се насочат към решаване на съществуващи проблеми. Ако пропускам нещо ще съм благодарен някой да ми обясни.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...