80 полярни мечки се събраха около труп на кит

, последна редакция: 20 Ноември 2013
80 полярни мечки се събраха около труп на кит

Жителите на малкото рибарско селище Кактовик в Аляска станаха свидетели на нещо невиждано до момента, съобщава електронното издание alaskadispatch.com. Всяка година мъжете от Кактовик оставят на мечките останките от улова си. Местните ескимоси разчитат най - много на улова на китове, чието калорично месо им помага да преживеят през тежките зимни месеци.

След като уловят кит и вземат всичко, което могат те оставят останките на кита близо до селото и не след дълго мечките се включват в угощението. По този начин всички са доволни и хората са се запасили с месо и мечките са се наситили. Тази традиция се спазва вече повече от 50 години и все повече мечки научават за безплатния обяд. Ескимосите ловят китове по едно и също време от годината и заради това мечките знаят точно кога да се появят за угощението.

Тази година на 13 септември са засечени 80 различни мечки около трупа на кита в рамките на един ден. Това е своеобразен рекорд, като предишното върхово постижение е било от 2004 г., когато 65 бели мечки са били преброени за един ден.

Полярните мечки прекарват по - голямата част от живота си върху морския лед, като се хранят предимно с тюлени, но през летните месеци, когато се разтопят ледовете те остават на сушата и разчитат главно на запасите си от мазнини натрупани през зимата.

Тази традиция хора и мечки да споделят обяда си се подкрепя от някои активисти за опазването на белите мечки, но други смятат, че това е вредно и изменя навиците им, като създава и потенциална опасност за местните хора, заради близостта с най - големият сухоземен хищник в света.

прегледи 1625

Коментари за 80 полярни мечки се събраха около труп на кит

  1. 1.

    tctctctctctc teq sa basi ne6tasnicite be kak moje za da prexranqt belite me4ki da obivat kitovete tctctctctctctctc ne6tasnici

  2. 2.

    До seli_gomez - Всичко има по този свят ...

Подобни статии