🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Алергични реакции при кучето - Първа помощ

Анафилактичният шок и обривите са двата основни вида алергични реакции при кучето, които изискват неотложна помощ. Те представляват мигновена реакция на свръхчувствителност.

Анафилактичният шок се проявява в рамките на няколко минути, докато обривите се развиват около 20 минути след въздействието.

Анафилактичен шок

Множество различни дразнители могат да станат причина за анафилактичен шок. Към тях спадат някои лекарства, особено антибиотици и местни анестетици (упойки), хормони, ваксини, ухапвания от насекоми и храни.

При едно чувствително куче тези вещества предизвикват реакция, която само за няколко минути може да доведе до спиране на сърдечната дейност и на дишането.

Признаци при Анафилактичен шок при кучеОсновните симптоми за такъв шок са:

  • Затруднено дишане
  • Повръщане
  • Диария
  • Кома - в някои случаи

Първа помощ

Първа помощ при Анафилактичен шок при кучетоПървото, което трябва да направите е да освободите дихателния път - при настъпили затруднения в дишането направете всичко възможно да освободите дихателния път.

Най - напред опънете главата и шията. Отворете устата на кучето, издърпайте езика напред и почистете устата от всякакви остатъци от храна, повръщано и т.н.

Ако е нужно, направете сърдечно - белодробна реанимация. По пътя към ветеринарния лекар вземете мерки като при шок.

Обриви

Първа помощ при обрив при кучеОбрив при кучеЯка за кучеОбикновено обривите се дължат на алергии към някои храни, особено към продукти, богати на протеини, като краве мляко, месо или яйца.

При едно свръхчувствително куче и някои други фактори, като преливане на кръв или ухапване от насекомо, могат да породят обриви.

Проявата на тези симптоми се локализира главно в областта на главата и се изразява в следното:

  • Зачервяване и подуване на устните и около очите
  • Силен сърбеж на подутите места
  • Търкане на лицето в пода или земята
  • Драскане на лицето с лапи
  • Затруднено дишане

Първа помощ

1. Ако алергичната реакция е остра и кучето Ви има задруднения в дишането, веднага се обадете на ветеринарен лекар, като не преставате да следите дишането.

2. Ако с търкане и драскане кучето Ви си е направило рани на главата, поставете му яка тип "кралица Елизабет"("Елизабетина яка").

3. Раните по лицето задължително трябва да бъдат лекувани.

Ако подозирате, че алергията е причинена от храна, поискайте ветеринарен лекар да ви препоръча слабо - алергизиращи храни.

Рейтинг:
3.5/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

9.
Здравей имаме малко йори вчера му беше ваксината 3та получи алергия биха му против алергия и вечерта ми направи пак сърбеж скимтеше мокрих го с вода по очичките на какво се дължи и ще я израства ли тази алергия страх ме е да сложа бяс защото това е след 3 месеца, вие какво ще ме по съветвате?
8. Симона
Здравейте! Вчера ни поставиха ваксината за бяс и вечерта направи алергичен шок.Поставиха му алергобет, витамин Ц и калций и ситуацията беше овладяна за момента .Днес след обяд получи някакви спазми,целият трепереше и имаше сърцебиене.Пак го водихме на лекар и му поставиха Преднизолон. Версиите на лекарите са различни,от ухапване, реакция от ваксината или много силна болка, но спазмите му продължават и търся и второ мнение.
7. Борислава
Zdraveite imam si bql pitbul i tuk ot nqkolko meseca se obriva po tqloto davah mu prednizolon no ne se chuvstva dobre ot nego molq vi kajete mi kakvo da mu davam
6. д-р БауБау
До 5. Севди - по-вероятно е да е от насекомите, но не е изключена и алергична реакция от храната. Надяваме се, че сте реагирали бързо, тъй като в подобни състояния трябва да се вземат навременни мерки!
5. Севди
Имам малко хъски и му дадох малко пилешки кренвирши и една бисквита мираж и получи оток около очите и горната челюст може ли да е от това или от някакво насекомо примерно мравки гледах че намира муцуната си при тях тои е на 3месеца
4. д-р БауБау
До 3. Иво - малко вероятно е с възрастта да се израсте. По-скоро бихме посъветвали към специализирани изследвания, тъй като вътрешното обезпаразитяване е от изключително важно значение за кучето!
3. Иво
Здравейте , имам НОК на 6 месеца. Преди имах съмнения а вече съм сигурен че кучето ми е алергично към някоя от съставките в хапчетата за вътрешно обезпаразитяване. След профилактика, най късно до седмица на коремчето се появяват червени пъпки ,които ако не се третират на време с тридерм се окичват с бели връхчета. След първия обрив, коремчето се следи ежедневно , както и след второто обриване /3 дни след вътрешно обезпаразитяване/ хапчето е сменено 2 пъти в опит да се намери такова което не предизвиква обрив. Засега без успех. Има ли шанс да го "Израсне" или да правя изследвания , въобще , какво бихте ме посъветвали?!За съжаление в момента не мога да изброя използваните хапове. Благодаря ви предварително.
2. д-р БауБау
До 1. Елеонора - причините могат да бъдат много. Най-често подобен тип зачервяване се получава при алергична реакция към някоя трева по време на разходка. Запарете лайка и мажете с тампонче мястото по няколко пъти на ден (колкото по-често, толкова по-добре). Лайката облекчава сърбежа и успокоява кожата. Ако зачервяването и сърбежа не отминат до 1-2 дни е добре да се види от ветеринар. Към запарката от лайка може да добавите и малко тетра, която също ще окаже благоприятно действие.
1. Елеонора
Моито куче на горема се зачерви много с какео да го мажа знаетебли?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...