🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Грижи за възрастните домашни любимци през зимата

Рано или късно вашия домашен любимец ще започне да остарява. Това означава, че той ще започне да изпитва известен дискомфорт, особено през зимните месеци.

Болките и страданията, които изпитва домашния ви любимец през зимата могат да бъдат сведени до минимум посредством 3 лесни стъпки, които няма да ви костват много усилия и разходи.

1. Подходящата околна среда

Подгответе топло и уютно място за спане на вашия любимец. Днес на пазара могат да се намерят много кучешки и котешки креватчета, които имат най - различни форми и размери.

Кучета

За старите и големи кучета има подходящи легла изработени от терапевтична пяна, която съответства на формата на тялото на домашния ви любимец и същевременно предпазва ставите му.

Куче в леглоКотка в леглоНякои легла дори могат да се включат в контакта и да се затоплят. На другите може да се добави някакъв нагревателен елемент.

Котки

За котките е добре да осигурите отопляемо закръглено с легълце с плюш отвътре. Единственото по - добро място от това за котката ви ще бъде да заспи сладко на корема или в скута ви.

Удобното и топло легло не е единственият начин да накарате вашия възрастен домашен любимец да се чувства удобно. За кучетата може да купите и обувки за да не се подхлъзват на леда и снега и якета, които да ги топлят в най - студените дни.

2. Възрастните домашни любимци не бива да бъдат с наднормено тегло

Дебело кучеДебела коткаВсе повече застаряващи домашни любимци страдат от наднормено тегло. Те обикновено живеят по - малко и имат повече здравословни проблеми.

Например котките с наднормено тегло има по - голяма вероятност да развият диабет. Освен това излишните килограми водят до болезнени проблеми със ставите. Ситуацията е долу горе същата и при кучетата.

Ако кучето ви е с наднормено тегло, потърсете съвет от ветеринар как да се справите с този проблем. Това ще поддържа доброто здраве на домашния ви любимец не само през зимата, но и през цялата година.

3. Консултирайте се с ветеринар

В последните години ветеринарните лекари са в състояние да предписват лекарства, хранителни добавки и други, които могат да намалят или дори да премахнат болката от най - често срещаният проблем при възрастните любимци - остеоартрита.

При всички случаи трябва да потърсите професионална помощ, защото някои от лекарствата, които успокояват болката при хората могат да причинят сериозен проблем или дори да умъртвят домашния любимец. Така например аспирина причинява язви при кучетата!

Преди да започнете да давате медикаменти на животното трябва да проверите неговите бъбреци и черен дроб. След продължителна употреба на медикамент трябва отново да ги проверите, за да се уверите, че лекарството не вреди на тези органи.

Консултация с ветеринарАко усетите, че домашния любимец има някакъв проблем в следствие на лекарството, което му давате, незабавно се свържете с ветеринаря си.

Такъв проблем може да бъде повръщане, летаргия и отпадналост или загуба на апетит. Лекарствата по принцип помагат на милиони домашни любимци, но понякога имат и странични ефекти.

Допълващата и алтернативната медицина също има какво да предложи на кучетата и котките, които страдат от хронични болки. Нагревките, физикалната терапия и добавки могат значително да подобрят функционалното състояние на домашния любимец и неговата мобилност.

Поддържането на комфорта на вашия застарял домашен любимец през зимата е лесно, но зависи от малките усилия, които трябва да положите.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. ,,,,,,,,,,,,
само не см сагласна да има нужда има нужда од обувки просто него води в лед ами ти ако се подхлзнеш и не се е чуло ни видяло куче да мрзне .иначе всичко е вярно,
Виж още отзиви
Коментирай
loading...