Как да се грижите за домашния любимец след операция?

Как да се грижите за домашния любимец след операция?

Стопаните трябва да се научат как да накарат домашния си любимец да се чувства по - удобно, когато се завърне в дома, след лечение и хирургическа интервенция. Оздравителният процес може да започне веднага след това.

Когато ветеринарния лекар освобождава домашния ви любимец от клиниката, най - вероятно ще получите дълъг списък с упътвания за потенциалните проблеми и консумативите, от които ще имате нужда. Трябва да се доверите на ветеринарите и техните екипи, защото те могат да ви помогнат много в този труден момент.

Веднага след операцията ...

Колко дълго домашния ви любимец ще прекара в клиниката, зависи от процедурата, която е претърпял. Ако искате да видите отблизо своя "приятел", трябва да попитате лекаря за разрешение.

Имайте впредвид, че обикновено усложненията се проявяват веднага след операцията, затова в този период трябва стриктно да следвате препоръките на ветеринаря за рехабилитация и възстановяване.

Как да пренесем любимеца след операцияПреди да си тръгнете от клиниката ...

Когато вашият домашен любимец вече е в състояние да бъде изписан, ветеринарят трябва да ви даде инструкции, как да се грижите за него в домашни условия.

Трябва внимателно да разберете това, което се иска от вас и ако имате някакви въпроси да ги зададете веднага.

Докторите трябва да ви покажат най - безопасния начин, по който можете да пренесете вашия домашен любимец без да го нараните и стресирате допълнително.

Ако не сте сигурни, че ще можете да изпълнявате всички указания, попитайте за някаква форма на извънболнична помощ.

Какво да правите след като се приберете вкъщи ...

Вашият домашен любимец може да усеща последствията от упойката няколко часа след операцията и може да изпитва затруднения да стои стабилно на краката си. Затова първоначално е добре да го държите на тихо и обезопасено място. Домашния любимец може да иска бързо да се върне към обикновената си ежедневна рутина, но вие трябва да му осигурите необходимата почивка.

Следоперативни грижи за кучеГрижи за кучето след операцияГрижи за котката след операцияПострадалите животни трябва да се извеждат навън, само за да свършат физиологичните си нужди. Имайте впредвид, че някои животни може да се наложи да ходят по - често до тоалетна, поради приема на много течности по време на операцията или хоспитализацията.

*Кучето ви трябва задължително да е на каишка, когато го изкарвате навън!

Давайте на домашния любимец точното количество лекарства предписани от ветеринаря. Някои от лекарствата са болкоуспокояващи и могат да предизвикат забавяне на рефлексите на животното. Затова е желателно да ограничите физическата дейност на животното и да го държите далеч например от стълбища, за да се предотвратят нежелани контузии.

Контролирайте храните и напитките, които домашния ви любимец приема. Следвайте всички инструкции и специални хранителни изисквания.

Понякога ветеринарите препоръчват животните, които се възстановяват от операция да се държат в добре обезопасена клетка, за да се ограничи тяхната физическа дейност, която може да доведе до нежелано нараняване.

Това може да бъде много трудно преживяване, особено за животни, които не са свикнали да живеят в клетка. За да се чувства по - добре домашния ви любимец в клетката можете да му оставите множество играчки и нискокалорични лакомства (ако състоянието му позволява техният прием). Можете да му оставите включен телевизор или радио, за да се разсейва. Добра идея е да поставите клетката на оживено място от къщата, където домашния любимец може да наблюдава какво правят всички от семейството.

Следоперационен мониторинг ...

Някои подувания (отоци) след операцията са нормални, но трябва да следите животното за признаци на сълзене около раната, силна миризма, болка, топлина, прекомерно образуване на синини или зачервявания.

Предпазна яка за животни след операцияАко имате някакви притеснения веднага се обадете на ветеринаря си. Не позволявайте на домашния си любимец да чеше или дъвче шевовете и превръзките си.

Ако командите на помагат, можете да използвате специална яка ("Елизабетина яка"), която няма да му позволява да дъвче раната си.

Периода на възстановяване ...

Обикновено пълното възстановяване на домашните любимци от хирургическите интервенции отнема 2 - 3 месеца, но при някои животни възстановяването може да продължи и до 6 месеца. Трябва много внимателно да следите и ръководите процеса на рехабилитация. По - дребни хирургически процедури, като например кастрация, изискват само няколко дни за възстановяване.

Какво следва ...

Трябва да спазвате всички препоръки на ветеринаря, а той да следи напредъка на вашия домашен любимец. Той трябва да премахне конците (средно 10 - 14 дни след операцията) и ако е наложително да прави периодични изследвания и рентгенови снимки (ако се налага), за да се следи подобрението на животното и зарастването на раните.

5.0, 1 гласа
прегледи 22402

Препоръчани продукти

Коментари за Как да се грижите за домашния любимец след операция?

 1. 56.

  Здравейте!Оперираха котката ни, която е на 9 години, от фибросарком.Операцията мина добре, котката се храни и е изключително жизнена вече.Но раната от операцията не се затваря и не зараства.докторът започна да и маха конците, но раната се отвори и той я затвори отново.Вече 10 дена след операцията не се затваря.Питах дали да я мажем с нещо, но той каза, че не е необходимо.Би и антибиотик.Все пак, дали да не я промиваме с нещо?

 2. 57.

  До 56. Ивелина Трендафилова - по принцип би следвало да Ви е дал крем за по-бързо зарастване и предотвратяване на инфекция. В началото се слага риванолов крем (когато има лек оток на самите шевове след операцията), а след това и гентамицинов унгвент. Може да промивате с риванолов разтвор и тампон и да да намазвате с гентамицинов крем (продава се във ветеринарните клиники).

 3. 58.

  След операция на тумор на млечната жлеза котката ми вече 9-ти ден лежи, почти не се храни, от вчера кракът откъм операцията е отекъл, куца и избягва да се движи. Напълно се доверявам на лекаря и, питам просто защото ми е много притеснено.

 4. 59.

  Вчера на обяд на нашата котка и направиха операция на тумор на млечната жлеза.Все още не иска да яде и да пие .Нормално ли е,иначе ходи до тоалетна.Но стомахчето и направо се е свило,толкова е отслабнала

 5. 60.

  До 58. - има вероятност да се е получила следоперативна инфекция, не е нормално 9-ти ден котето да е в това положение! Консултирайте се отново с ветеринаря си!

 6. 61.

  До 59. Пенка Стоянова - нормално е първите 1-2 дни да е омърлушена и да няма апетит. Първият ден след операцията дори е препоръчително да не се храни, тъй като излизането от анестезия често е съпроводено с повръщане. Добре е, че пие вода!

 7. 62.

  Здравейте,днес кастрирах котаната ми,въпроса ми е нормално ли е да е студена и има ли проблем да я местя,защото ми се наложи?

 8. 63.

  До 62. Джинджър - да, нормално е да е студена, тъй като в резултат от анестезията температурата на тялото спада до 35-36 градуса. Затопляне в домашни условия може да постигнете чрез поставянето на топли бутилки с вода в мястото, където лежи. Относно местенето-може да се премести, не е проблем, стига да внимавате да не закачите конците, тъй като непосредствено след кастрацията мястото е доста болезнено и отекло. Бързо възстановяване Ви пожелаваме.

 9. 64.

  Здравейте,вчера на тази дата 19.11.17 беше направена операция от перитонит на кучето ми(женско Сибирско Хъски на близо 10 годишна възраст) Въпросите ми са следните?
  Нормално ли е ,да е леко отнесена в повечето време и знаейки всички команди точно заради операцията и нуждата на почивка,да не ги изпълнява ?
  И нормално ли е, понеже от вече близо 5 дена животното да не иска да се храни нормално(по-малко храна от обикновеното за деня,заради операцията)?? Иначе си ходи по нужда и дори изкачва поне цял етаж от стълби ,което ме впечатлява защото след операцията тя ходеше изключително добре,като знам ,че преди операцията не можеше да ходи.
  И последно :Чета в момента,че трябва да се дава лесно смилаема храна ..пробвах само с чисто пилешко месо(шийки без кости) Утре мисля да купя дроб и да го разваря.Това надявам се ,че е добре ако може дайте съвет към какво може да изпитва интерес.
  Благодаря предварително.

 10. 65.

  Лека корекция на датата,извинявам се ! Датата на операцията е 18.11.17

 11. 66.

  До 64. Васил - нормално е кученцето да е омърлушено, замаяно и да спи повече след операцията. Нормално е апетитът да е намален. Съветваме Ви да избягвате прекаленото изкачване на стълби през следоперативния период! Препоръчително е и разходките сега да бъдат по-леки и кратки в сравнение с тези преди операцията.
  Относно храненето - бихме посъветвали поне сега през възстановителния период да вземете консерви или пастет, които са изключително ароматни и апетитни за кучета, а също така са и лесно смилаеми. Има специални консерви, които са диетични и се препоръчват точно в случаи като Вашия. В зоомагазините ще Ви покажат и различните марки. Също така, може да накисвате и гранули в домашно сварен бульон (например пилешки) за 15-20 минути, така че да станат на каша. Най-важното за кучето сега е да не се натоварва физически!

 12. 67.

  Оперираха котката ми и не спира да кърви и да се ближе...кастрираха го...скоро дали ще се оправи и проблем ли е че се ближе

 13. 68.

  До 67. Мария - нормално е да се опитва да се ближе, но не позволявайте! Ако продължава да го прави е добре да се постави предпазна яка (т.нар."елизабетина яка").

 14. 69.

  zdraveite minaxa 4 dni ot opersiata na kuhetomi blasnaxago endna kola maxnaxamo opaskata sled kolko dni o meseca moze da ozdrave

 15. 70.

  До 69. Maria - Обикновено следоперативният период отнема седмица до десетина дни, но е доста индивидуално. Бързо оздравяване пожелаваме!

 16. 71.

  Здравейте! Преди 16 дни кастрирахме женското ми куче, то е малко на 8 месеца. От няколко дни забелязваме леко подуване и зачервяване по протежение на шевовете. Конците са абсорбиращи се и няма никакви следи от тях навън. Протеснявам се да не се е получило някакво възпаление от разходките из поляните, тъй като тревните площи са подкастрени, тревата е бодлива, може и да е третирана с препарати против кърлежи. Не знам! Прочетох, че това зачервяване и леко подуване на малки бъбунки е нормално, защото е започнал абсорбиращ процес по заздравяване, но ми е леко притеснено. Може ли да правя компреси върху мястото със смрадлика? Или какво да предприема за спадане на отока и зачервяването или това си е нормален процес на организма?

 17. 72.

  До 71. Цветан Б. - надяваме се, че кученцето вече е добре и се извиняваме за забавяне на отговора. Този тип реакции са нормални, да, дължат се на зарастването на раната и свиване на раневите ръбове. В тези случаи се препоръчват компреси с риванолов разтвор, за намаляване на отока. Освен компрес е добре и намазване на самата рана с риванол унгвент (крем).

 18. 73.

  ЗАВЕДОХ НА КАСТРАЦИЯ 2 КОТЕТА ЖЕНСКО И МЪЖКО ВСИЧКО МИНА ДОБРЕ КОТЕТАТА БЯХА МН ДОБРЕ ИГРАЕХА ЯДЯХА НО СЛЕД СЕДМИЦА СПРЯХА ДА ЯДЪТ ЕДНО СЛЕД ДРУГО НАПРАВИХМЕ ОПИТИ ДА ГИ СПАСИМ НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПОЧИНАХА.

 19. 74.

  Здравейте, оперираха кучето ми( лабрадор на 10 месеца) за лакътна дисплазия преди месец.. доста дълго беше на обезболяващи. Преди два-три дни ги спрях и започна пак да куца, върви с видимо усилие макар, че му се тича- засилва се да хукне дори, но пъшка/ диша учестено, което ме навежда на мисълта че го боли. Засега го разхождам често на малки разстояния, да не се залежава, но и да не се умаря. Колко време продължават тия болки? Нормално ли е вече месец да има нужда от обезболяващи? Като давам cimalgex не мога да го спра, а без него едвам обикаля блока?... Какво друго да му давам и дали да го мъча да се движи?? Благодаря предварително :)

 20. 75.

  Здравейте,
  Искам да ви попитам след кастрация на женско куче раната със какво трябва да се лекува ?

Подобни статии