Как да се грижите за домашния любимец след операция?

Как да се грижите за домашния любимец след операция?

Стопаните трябва да се научат как да накарат домашния си любимец да се чувства по - удобно, когато се завърне в дома, след лечение и хирургическа интервенция. Оздравителният процес може да започне веднага след това.

Когато ветеринарния лекар освобождава домашния ви любимец от клиниката, най - вероятно ще получите дълъг списък с упътвания за потенциалните проблеми и консумативите, от които ще имате нужда. Трябва да се доверите на ветеринарите и техните екипи, защото те могат да ви помогнат много в този труден момент.

Веднага след операцията ...

Колко дълго домашния ви любимец ще прекара в клиниката, зависи от процедурата, която е претърпял. Ако искате да видите отблизо своя "приятел", трябва да попитате лекаря за разрешение.

Имайте впредвид, че обикновено усложненията се проявяват веднага след операцията, затова в този период трябва стриктно да следвате препоръките на ветеринаря за рехабилитация и възстановяване.

Как да пренесем любимеца след операцияПреди да си тръгнете от клиниката ...

Когато вашият домашен любимец вече е в състояние да бъде изписан, ветеринарят трябва да ви даде инструкции, как да се грижите за него в домашни условия.

Трябва внимателно да разберете това, което се иска от вас и ако имате някакви въпроси да ги зададете веднага.

Докторите трябва да ви покажат най - безопасния начин, по който можете да пренесете вашия домашен любимец без да го нараните и стресирате допълнително.

Ако не сте сигурни, че ще можете да изпълнявате всички указания, попитайте за някаква форма на извънболнична помощ.

Какво да правите след като се приберете вкъщи ...

Вашият домашен любимец може да усеща последствията от упойката няколко часа след операцията и може да изпитва затруднения да стои стабилно на краката си. Затова първоначално е добре да го държите на тихо и обезопасено място. Домашния любимец може да иска бързо да се върне към обикновената си ежедневна рутина, но вие трябва да му осигурите необходимата почивка.

Следоперативни грижи за кучеГрижи за кучето след операцияГрижи за котката след операцияПострадалите животни трябва да се извеждат навън, само за да свършат физиологичните си нужди. Имайте впредвид, че някои животни може да се наложи да ходят по - често до тоалетна, поради приема на много течности по време на операцията или хоспитализацията.

*Кучето ви трябва задължително да е на каишка, когато го изкарвате навън!

Давайте на домашния любимец точното количество лекарства предписани от ветеринаря. Някои от лекарствата са болкоуспокояващи и могат да предизвикат забавяне на рефлексите на животното. Затова е желателно да ограничите физическата дейност на животното и да го държите далеч например от стълбища, за да се предотвратят нежелани контузии.

Контролирайте храните и напитките, които домашния ви любимец приема. Следвайте всички инструкции и специални хранителни изисквания.

Понякога ветеринарите препоръчват животните, които се възстановяват от операция да се държат в добре обезопасена клетка, за да се ограничи тяхната физическа дейност, която може да доведе до нежелано нараняване.

Това може да бъде много трудно преживяване, особено за животни, които не са свикнали да живеят в клетка. За да се чувства по - добре домашния ви любимец в клетката можете да му оставите множество играчки и нискокалорични лакомства (ако състоянието му позволява техният прием). Можете да му оставите включен телевизор или радио, за да се разсейва. Добра идея е да поставите клетката на оживено място от къщата, където домашния любимец може да наблюдава какво правят всички от семейството.

Следоперационен мониторинг ...

Някои подувания (отоци) след операцията са нормални, но трябва да следите животното за признаци на сълзене около раната, силна миризма, болка, топлина, прекомерно образуване на синини или зачервявания.

Предпазна яка за животни след операцияАко имате някакви притеснения веднага се обадете на ветеринаря си. Не позволявайте на домашния си любимец да чеше или дъвче шевовете и превръзките си.

Ако командите на помагат, можете да използвате специална яка ("Елизабетина яка"), която няма да му позволява да дъвче раната си.

Периода на възстановяване ...

Обикновено пълното възстановяване на домашните любимци от хирургическите интервенции отнема 2 - 3 месеца, но при някои животни възстановяването може да продължи и до 6 месеца. Трябва много внимателно да следите и ръководите процеса на рехабилитация. По - дребни хирургически процедури, като например кастрация, изискват само няколко дни за възстановяване.

Какво следва ...

Трябва да спазвате всички препоръки на ветеринаря, а той да следи напредъка на вашия домашен любимец. Той трябва да премахне конците (средно 10 - 14 дни след операцията) и ако е наложително да прави периодични изследвания и рентгенови снимки (ако се налага), за да се следи подобрението на животното и зарастването на раните.

5.0, 1 гласа
прегледи 5574

Препоръчани продукти

Коментари за Как да се грижите за домашния любимец след операция?

 1. 28.

  Здравейте,
  Вчера оперираха котката ми, имаше киста под лявото задно краче, същевременно я кастрираха, има два разеза...не и изписаха нищо за мазане на шевовете, нито за пръскане, нищо в общи линии, днес леко прокървиха, разбрах, че е нормално, но искам по някакъв начин да помогнем на разрезите да заздравеят, сложихме сулфадейн да подсуши мястото, но със какво да я мажем или пръскаме, за да помогнем на раната да заздравее по бързо?

 2. 29.

  До 28. Петя Йо.Йо. - трябвало е да Ви изпишат спрей или унгвент за мазане. Обикновено в началото се изписва гентамицин унгвент и риванол унгвент, но всичко е по преценка на ветеринаря. Най-добре се консултирайте с извършилите операцията за да Ви изпишат спрей/унгвент.

 3. 30.

  Здравейте,
  Вчера оперираха кучето ми от пъпна херния. Искам да попитам да ли ще се въстанови до месец.

 4. 31.

  До 30. Ива Георгиева - ако няма усложнения, да. Този тип херния спада към по-леките операции и възстановяването е сравнително бързо особено ако кученцето е младо.

 5. 32.

  kotaraka mi e operiran v sledstvie na zapushena oretra mu naranixa penisa i toi razvi nekroza sledstvie na tova go premaxnaxa i sega pishka ot drugomqsto v orinata ima o6te krav utre e 4 den a me karat da si go zema normalno li e tolkova skoto strax me parviq pat mi kazaxa 4e malko ima nekrozi na penisa no ne e fatalno pribrax goi za 24 4asa se vloshi v atina sam i ne ima vqrvam

 6. 33.

  До 32. neli todorova - по принцип лечението за този тип инфекция продължава средно от 7 до 10 дни, но според състоянието се преценя от ветеринаря дали животното е готово за изписване. Ако котенцето е в добро физическо здраве е добре да си го вземете у дома, да, защото стреса в самата клиника също не му влияе добре! Лечението вероятно ще продължи и у дома, предполага се че ще Ви дадат й медикаменти за даване в домашни условия! Бързо възстановяване Ви пожелаваме!

 7. 34.

  Здравейте, вчера кастрираха котката ми (женска), но когато лежи винаги се завърта по корем и се поклаща докато е в легнало положение, в следствие на което от единия шев и "сълзи" но има и по някоя друга капчица кръв. Ветеринаря каза, че няма нищо страшно, и да и правя промивки с риванол. Въпросът ми е имам ли причина да се притеснявам за здравето на маца? Сложих и' тампон с риванол и боди за да не се възпали разреза, ако случайно легне на някое неподходящо място вкъщи.

 8. 35.

  До 34. Фифи - не се притеснявайте, нормално е при положение, че раната е още съвсем от скоро. Важно е да я пазите само да не разкъсва конците, тъй като със зарастването на раната ще започнат да й опъват от свиването на раневите ръбове и е твърде вероятно да се опитва да ги ближе. Може да вземете и риванол под формата на мехлем (унгвент), с който да напазвате. Продава се във ветеринарните аптеки и клиники.

 9. 36.

  Здравейте , преди 2 дни оперираха кученцето ми , счупен крак към ключицата. Кучето беше бременн, и за да не се получи усложнение трябваше оперативно да се извадят кученцата. Лекарката, която прави операцията предложи след като извадят кучетата да кастрират кучето ми. Така на милото ми животинче му бяха направени две операции едновременно, които протекоха 4.30 часа. Първите 12 часа след като ни я върнаха беше много тежко съснояниято и, плачеше постоянно носех я на ръце като малко бебенце, и това почти не помогна. Възстановява се видимо добре но лапичката и е подута много.Пътищата са затворени и не мога да я закарам на преглед, чувам се с лекарката каза, че е нормално но все пак се притеснявам. Ако някой се е сблъсквал с подобен случай моля Ви да пишете.
  Благодаря!

 10. 37.

  36. Вики - предвид манипулациите, които е преживяла е напълно нормално състоянието на кученцето! Относно отока - нормално е в първите дни да има оток на мястото на операцията. По принцип за намаляне и успокояване на отока може да се слага риванолов компрес (напоен памук с риванолов разтвор (може и от хуманна аптека)), но се посъветвайте отново със своя ветеринар за това! Надяваме се, че са Ви изписали за мазане на раната от коремната операция. Ако не са - препоръчваме риванол унгвент (на крем) 1-2 дни и след него гентамицин унгвент. Маже се самата рана и шевовете. Консултирайте се с ветеринаря си и за евентуално даване на болкоуспокояващо, показано е прилагане на хуманният аналгин и на кучета в крайни случаи, когато се налага, но не предприемайте нищо без да сте се чули с лекуващият я лекар! Успех и бързо възстановяване!

 11. 38.

  Здравейте.Преди два дни оперираха котето сложиха му катетър.Вчера цял ден пие водичка и пишка и уж беше добре.Днес доктора го видя и каза,че е добре.Но вечерта изведнъж започна да си държи главата настрани и надолу и изглежда малко неадекватен.От една седмица не е ял и ходи като пиян.Как да му помогна.

 12. 39.

  До 38. Таня - предвид факта, че котенцето е било под упойка поведението му е нормално. Отпадналостта и липсата на апетит са нормални на този етап. Това, което може да направите е да следвате препоръките на своя ветеринар! Важно е да се следи състоянието след сваляне на катетъра!

 13. 40.

  Днес кастрирах женско коте на възраст близо 1 ходинка. Изписаха я в 11 сутринта и казаха че са я упоили повторно защото е била много буйна. В 15часа още не я беше пуснала упойката и ходих и и направиха инфекция с кофеин. Сега е 19:40 котето още не иска да яде и пие вода и ходи леко зашеметено. Притеснявам се защото вече не е яла от предния ден преди операцията и вече са повече от 24 часа. Кажете това нормално ли е?

 14. 41.

  До 40. - нормално е да, препоръчително е 24 часа след подобен тип операция да не се дава храна на животното, тъй като при излизане от упойката вероятно ще я повърне. Нормално е котенцето да е омърлушено и да спи цял ден. При женските котки операцията е по-тежка, тъй като е коремна, за разлика от мъжките, където операцията е сравнително по-лека и възстановянето е по-бързо.

 15. 42.

  Здравейте. Искам да попитам как протича възстановяване на лапичката на
  йорки на 4 месеца след счупване на 3 пръстчета? Шинихара я...40 дни беше със шината..правиха снимка уж всичко ок, доктора каза да я пазим да не скача от високо. Явно на следващия ден след махането е стъпила по сериозно на нея, изпищя и повече не иска да стъпи. Пипаме я масажираме лапата не скимти, но я държи свита. Доста по-слаба е от другата лапичка, вероятно заради обездвижването. Има ли начин да й помогнем във възстановяването? Не сме я водили пак на снимка. Игрива е..яде спи...с това няма проблем. Ще съм благодарна за съвети и препоръки

 16. 43.

  До 42. ВВ - добре е да мине контролен преглед от ветеринар за да се установи дали няма допълнителна травма от ходенето у дома след сваляне на шината. Слабостта на лапичката се дължа на нейното обездвижване, да. Това, с което може сега да помогнете е да внимавате да не падне от високо и да се нарани отново. Разходките трябва да бъдат по кратки като времетраене. Не е препоръчително да се качва по стълби.

 17. 44.

  Честита баба марта! Благодаря! Вече е по-стабилна! Стъпва и походката й вече се оправя! Самш след 1 седмица разликата е огромна!

 18. 45.

  Здравейте, вчера кастрираха кучето ми (женски пекинез). Вчера и днес постоянно лежи, от днес вече пие вода и се храни, но не иска да излиза на разходки, за да си извърши физиологичните нужди и се изхожда вкъщи. Също така все още не може да ходи спокойно, прави няколко крачки, спира и започва да ближе раната си ( от кастрацията). Допитахме се до ветеринаря, който я кастрира, но той каза че първите два дни е нормално да е по-отпусната. Моля, кажете ми това нормално ли е и горе-долу след колко време ще се възстанови и ще се върне към предишния си живот. Благодаря Ви предварително!

 19. 46.

  До 45. Пекинезчо - да, нормално е. При женските кучета кастрацията е по-тежка, тъй като операцията е коремна и е нужен по-дълъг период на възстановяване - в рамките на 7-10 дни. Не се притеснявайте! Наблюдавайте да не се опитва да яде шевовете, тъй като със зарастването на самата рана ще я опъват (от свиването на самите раневи ръбове) и дразнят, и е твърде вероятно да се опитва да ги маха със зъби. Препоръчително е сега в този възстановителен период да не я притеснявате допълнително. Нормално е през повечето време да лежи и да няма жизнен тонус, но всичко ще се нормализира :)

 20. 47.

  До д-р БауБау
  Благодаря Ви за отговора! Надявам се да сте прави!

Подобни статии

Защо котката ми мяука?

Защо котката ми мяука?

Ако някога сте живели с шумна котка със сигурност сте си задавали този въпрос. Защо котката Ви мяука...

Как да изкъпем котката?

Как да изкъпем котката?

Преди да започнете да къпете котката си трябва да сте наясно, че е най - добре да направите това по ...

Рекламирай в INSERT.BG
loading...