🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Защо кокосовото масло е полезно за кучетата?

Всеки, който е в крак със здравословното хранене е наясно с многобройните ползи, които носи кокосовото масло.

Много собственици на домашни любимци, които са забелязали ползите за здравето си от кокосовото масло, започват да го включват и в живота на своите любимци.

Любителите на животни са готови на всичко, за да направят домашните си любимци не само по - щастливи, но и по - здрави. Има много потенциални ползи от употребата на кокосово масло при кучетата и различни начини за включване в ежедневното меню на домашния любимец.

Кокосовото масло е суперхрана и като такава е един естествен начин за подобряване цялостното здраве на кучето. То може да се използва като алтернатива при различни кучешки заболявания, но не забравяйте да се консултирате с ветеринар преди да го използвате.

Кокосовото масло трябва да се използва в умерени количества, защото някои кучета могат да проявят алергична реакция към добавката. Използването на прекалено много кокосово масло в храната може да доведе и до диария.

Огромната полза на кокосовото масло не само при хората, но и при кучетата идва от това, че то съдържа повече от 90% наситени мазнини. Някои хора смятат, че наситените мазнини са нездравословни, но това не се отнася за кокосовото масло, тъй като неговите наситени мазнини са предимно съставени от средноверижни триглицериди (МСТ).

МСТ са полезни мазнини, съдържащи лауринова и каприлова киселина, които съдействат за поддържане на здравословно тегло, повишават имунитета, повишават здравината на козината, щитовидната жлеза и още много ползи. Все пак консултирайте се с ветеринар, тъй като трябва да се следят и нивата на холестерола на кучето!

Могат ли кучетата да ядат кокосово масло?

Кучета кокосово маслоКокосовото масло е безопасна хранителна добавка за кучета, тъй като е с много ниска токсичност и срока му на годност е повече от 2 години. Добавянето на малко кокосово масло към храната на кучето има много ползи.

Започнете с по 1 чаена лъжичка на всеки 5 кг. телесно тегло или около 1 супена лъжица за 15 килограмово куче. Отначало може да давате по - малко, за да се уверите, че кучето понася добре кокосовото масло.

Кокосовото масло не съдържа Омега-3 мастни киселини, за разлика от рибата и лененото масло. Омега-3 е от съществено значение за здравето на кучето, затова трябва да редувате употребата на кокосово масло и с други масла и храни, които са богати на Омега-3 мастни киселини. Повечето кучета харесват вкуса на кокосовото масло, но ако кучето е капризно може да го замените с кокосово мляко или кокосова вода.

Предимства на кокосовото масло за кучетата

  • Здрава и лъскава козина – една от основните ползи на кокосовото масло е осигуряване на блестящата и лъскава козина. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, ако искате да добавите кокосово масло в диетата на кучето за да подобрите външния вид на козината му.
  • Здрава кожа – кокосовото масло помага при редица кожни заболявания като екзема, суха кожа, гъбични инфекции, ухапвания и ужилвания. Когато се прилага локално за кожни заболявания, втривайте малко количество върху засегнатата област няколко пъти на ден. Преди употреба се консултирайте с ветеринар, особено ако използвате и други медикаменти за намазване.
  • Лечение на малки рани и порязвания – локалното прилагане на кокосово масло върху малки рани и порязвания помага много при кучетата. Маслото има естествени антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства, което го прави много добър избор при лечение на повърхностни рани. Поглъщането на кокосово масло е безопасно за животните, затова няма нужда да се притеснявате, ако кучето започне да се ближе.

*Ето една рецепта: сложете 4 супени лъжици кокосово масло в стъклен буркан или бутилка. След това го оставете на слънце или стайна температура, докато достигне стайна температура. Добавете 12 капки масло от риган и разбъркайте добре с лъжица. Използвайте крема като локален антибиотик, без да се притеснявате, ако кучето започне да се ближе.

  • Справя се с лошата миризма – кокосовото масло се бори с лошата миризма при някои кучета. Може да се използва като вода за уста и дезодорант в едно. Препоръчителната доза за орална хигиена е 1 чаена лъжичка на 5 кг живо тегло или около 1 супена лъжица за 15-килограмово куче.
  • Подпомага загубата на излишни килограми – кокосовото масло ще помогне на вашето куче да отслабне. Ако домашния ви любимец е малко по - пухкав добавяйте кокосово масло към диетата му и много бързо ще свали излишните килограми. Разбира се, редовната физическа активност също трябва да бъде част от програмата.
  • Повишава имунитета – кокосовото масло съдържа две уникални съставки, които го превръщат в отлична алтернатива за повишаване на имунитета. Това са лауринова киселина и каприлова киселина, които се борят с бактериалните инфекции. Кокосовото масло има антивирусно действие, затова ако го добавите към диетата ще подобрите цялостното здравословно състояние на кучето.
  • Помага при диабет – кокосовото масло регулира и балансира нивата на инсулин. Много стопани на кучета споделят, че добавянето на кокосово масло към диетата на домашния любимец оказва положително въздействие на животните, които страдат от диабет. Все пак добре е да се консултирате с ветеринар преди употреба.
  • Помага на храносмилателната система – кокосовото масло помага на кучетата да абсорбират хранителните вещества по - лесно, което води до по - бърз метаболизъм. Известно е още, че помага при колит и синдром на раздразнените черва.

Колко кокосово масло може да се дава и от кой вид?

Общото правило е да се дава по 1 чаена лъжица на 5 килограма тегло или това прави около 1 супена лъжица за едно 15-килограмово куче. В началото винаги започвайте с по - малка доза в продължение на 1 - 2 седмици, за да може кучето да привикне към кокосовото масло.

Когато се използва като локален мехлем няма ограничение за количеството. Обикновено 1 чаена лъжичка е достатъчна за прилагане върху кожата на кучето по няколко пъти на ден.

Мога ли да давам кокос на кучетоНай - добре е кокосовото масло да бъде нерафинирано и органично. То има лек кокосов вкус и мирис. Обикновено се прави от пресни кокосови орехи. Най - добрите продукти на пазара са с минимална обработка и носят най - големи ползи за здравето на вас и вашия домашен любимец.

Рафинираното кокосово масло е по - евтино, но се произвежда от изсушени кокосови орехи, а не пресни. То е подложено на различни нива на обработка, включително добавяне на изкуствени аромати и оцветители. Това е доста по - лош вариант за вас и вашия домашен любимец.

Рейтинг:
4.3/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

3.
Aza Jack Russell??
2. д-р БауБау
До 1. Nicolce - да, но количеството трябва да бъде минимално особено в началото за да видите как ще реагира организма му на него. Ако дадете по-голямо количество има вероятност да получи разстройство.
1. Nicolce
Здрасти!Искам да попитам,кокосовото масло става ли за декоративните породи кучета-чихуахуа,мини пинчер???Благодаря.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...