Защо кучетата ядат изпражненията си?

Защо кучетата ядат изпражненията си?

За съжаление кучетата доста често ядат собствените си изпражнения ("ако") или тези на някое друго куче. "Нормално ли е това?" - Разбира се, че - не!

Това е много тревожен поведенчески проблем за собствениците на домашни любимци. Ветеринарният термин на това поведение се нарича "копрофагия".

Трябва обаче да знаете, че за кучетата това е нещо съвсем нормално. Тази статия ще ви помогне да си отговорите на въпросите:

"Защо кучетата изяждат собствените си изпражнения?" и "Какво може да направите, за да предотвратите подобно поведение?"

Изяждането на собствените изпражнения е често срещано и при други животни като зайци, гризачи, свине, коне и дори примати. Това поведение обаче не се толерира при домашните кучета, тъй като ние сме в непосредствена близост до тях и те често ближат дори лицата ни.

Малките кученца редовно се хранят със своите изпражнения. Те обичат да дъвчат и да ядат всичко. Проблема е ако това поведение стане навик.

При някои кучета това поведение може да настъпи в резултат от недостиг на храна или прием на нискокачествена храна. Голяма част от кучетата отвикват от този вреден навик, когато им смените диетата. Опитайте да ги храните с висококачествена храна за кучета. 

Смята се, че храната богата на мазнини, белтъчини и фибри с ниско съдържание на въглехидрати, влияе положително за намаляване на вредния навик на кучетата. Но бъдете и внимателни, тъй като прекалено мазната храна не влияе благоприятно върху функцията на панкреаса.

Промяната на диетата може да помогне на кучето ви да се откаже от това да си яде изпражненията. Това може да стане поради факта, че то вече е свикнало с по - вкусни храни и вкуса на изпражненията му вече не му харесва.

Много от собствениците на кучета са установили, че при разнообразяване на диетата на своите кучета те спират да ядат изпражненията си. Добавяйте витамини и минерални добавки, тъй като понякога кучетата ядат изпражненията си и поради липсата на хранителни вещества!

Ако кучето ви яде собствените си изпражнения е необходимо да вземете всички необходими мерки, за да го отучите от това нежелано поведение.

Други вероятни причини за изяждане на изпражненията:

 • Защо кучето си яде изпражнениятаЛипса на внимание от стопанина
 • Страх
 • Майчинско поведение - при кърмещите кучки
 • Заболявания - панкреатит и др.

Ако проблемът се задълбочи или смятате, че не може да се справите с този неприятен проблем, консултирайте се с ветеринар!

3.8, 4 гласа
прегледи 35193

Препоръчани продукти

Коментари за Защо кучетата ядат изпражненията си?

 1. 25.

  До 24. Генади - калцият се дава до 6 месец. Схемите са различни. Ако ветеринарният лекар не Ви е назначил, ние бихме посъветвали два курса от 10 дни даване на калций и 10 дни почивка. Не фатално разбира се да давате 15 дни калций, но се препоръчва и толкова дни почивка.

 2. 26.

  Здравейте,имам ДОГО АРЖЕНТИНО,четох че от стрес от малко пространство или нискокачествена храна,или липса на внимание кучетата си ядът изпражненията...е мойто живее на двора клетката му е 10 квадрата,яде само най висок клас храна прекарваме заедно по 6-7 часа всеки ден и допълнително се разхождаме около 6-7 километра всеки ден.Ивсе пак започна да си яде изпражненията от около седмица и то само когатосе е изакал в клетката,на вън не ги яде.....КАКВО ДА ПРАВЯ???

 3. 27.

  До 26. ВЕНЦИСЛАВ - фактът, че го прави само в клетката, сам по себе си говори защо го прави. Има няколко възможни причини за това - първата е, че го прави едва ли не нарочно заради това, че е затворен! Втората вероятна причина е, че е просто лоша привичка. Предполагаме, че вечер е затворен в клетката?! Добре е в нея да няма храна и да го затваряте там поне 1 час след като се е нахранил. Това е вариант да ограничите изхождането в нея, а оттам и изяждането на изпражненията.

 4. 28.

  Имаме пекинез на 7 месеца ,след кото се изходи на пелена в къщи си разнасе изпражненията,слага ги в нейното креватче и изяжда част от тех,Каква може да е причината?

 5. 29.

  Имaмe пeĸинeз нa 7 мeceцa ,cлeд ĸoтo ce изxoди нa пeлeнa в ĸъщи cи paзнacя изпpaжнeниятa,cлaгa ги в нeйнoтo ĸpeвaтчe и изяждa чacт oт тяx,Kaĸвa мoжe дa e пpичинaтa?

  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/защо-кучетата-ядат-изпражнения

 6. 30.

  До 28,29. Снежана - както сте прочели и в статията - вероятни причини за това поведение биха могли да бъдат - лоша привичка или недостиг на витамини и минерали. Това са двете основни причини, които водят до това неприятно поведение при кучетата. Съветваме Ви веднага след изхождане да изчиствате изпражненията за да не може кученцето да ги изяжда. Може да направите и курс с витамини, които през зимния сезон е препоръчително да се дават.

 7. 31.

  Здравейте, имаме си лабрадор на два месеца, , понаучи се да ака в банята , но си хапва изпражненията , даваме му комплекс витамини.Притеснявам се да не му стане навик

 8. 32.

  До 31. ДАРК - опитайте се да почиствате веднага щом се изходи! Има вероятност да му стане навик, да. И то е доста неприятен навик! Добре е, че сте включили витамини, особено сега през зимния период.

 9. 33.

  Здравейте имам хъски на 2 месеца давам му калций но си яде факалийте какво да правя

 10. 34.

  До 33. Милослав - на тази възраст е малко вероятно да се дължи на някакъв дефицит и недостиг на организма. По-скоро е лош навик, който кученцето е придобило. Извеждайте го на разходка с каишка (ако сега го извеждате свободно) и при опит за изяждане на изпражнение го дърпайте по-рязко.

 11. 35.

  Здравейте от скоро имам лабрадорме на 42 дни е. Забелязвам, че акото става все по - рядко, а от 2 дни, ако не го спра навреме си го хапва. Не знам какво да му давам да се храни. Във ветеринарната аптека казаха гранули и попари и след месец да отида за ваксина. Само това ли трябва да му давам ? Дали нещо не пропускам?

 12. 36.

  До 35. Катя - наблегнете на гранулираната храна, която трябва да бъде съобразена с породата и възрастта на кученцето. Не бихме съветвали да давате попари! Избягвайте бял хляб и други продукти за човешка консумация сега, все още е бебе и храносмилателната му система все още не е достатъчно развита за прием на подобен тип продукти. Гранулираната храна може да комбинирате и с кучешки консерви и пастет. Ако давате мляко, то трябва да бъде кисело, тъй като не могат да усвояват прясното и обикновено се стига до стомашно-чревно разстройство.

 13. 37.

  Извинете Моля! Дайте съвет! Лабрадорът ни е на 4 месеца. Спи вътре в къщата и по цял ден е навън, в двора-заедно с мен! Не е сам и...напоследък забелязвам, че след като ке изходи...се обръща, помирисва плахо и гризва от...отработената...храна.
  Освен това рови в земята и яде корени и кал...УЖАССС!
  Храня го с Hils и много рядко пиле с ориз и малко краставица или ябълка.
  Моля Ви....дайте акъл..какво и как да направя?

 14. 38.

  До 37. Волга 50 - направете курс с витамини. Има вероятност да има недостиг на витамини и минерали и инстинктивно да се опитва да си ги набави! За съжаление се среща доста често при кучетата този проблем и е доста трудно да се каже с точност каква е причината. Ако през целия ден кученцето остава само, има вероятност да е просто лоша привичка.

 15. 39.

  Здравейте имам мини пумеранг храня я с висок глас храна + пастет но обаче когато се изходи по голяма нужда после си го хапва без никой да я види какво да правя кучето ми е на 2 месеца

 16. 40.

  До 39. - на тази възраст едва ли се касае за негостиг на микроелементи. По-скоро се дължи на лоша привичка, която е почти сигурно, че с времето ще израсте. Това, което съветваме да правите е веднага след изхождане на махате кученцето от мястото, където се е изходило, за да избегнете и изяждането не изпражненията.

 17. 41.

  Имам френски булдок почти на 3 месеца женско храняго по схема но все лакумо постяло тарси да яде нещо и когато се исхожда и дерекно си го яде моля помогнете.БЛАГОДАРЯ

 18. 42.

  Здравейте имам Кане Корсо на 3 месеца е . Започна да си яде изпражненията и незначителна как да я отуча . Моля за съвет :-( Благодаря предварително

 19. 43.

  Здравейте. Имам САО на 10м. От един месец наблюдавам, че яде изпражненията на женската ми. Старая се да чистя веднага след нея но не винаги мога понеже са на двора и не винаги виждам. Моля за съвет. Благодаря.

 20. 44.

  Здравейте,аз имам Немска Овчарка на 4 месеца,мъжко много често се случва да си яде изспражненията.Старая се да му давам висококачествена храна,когато мога му обръщам внимание.Моля ви дайте ми съвет да го науча да спре да яде своите изспранения.Благодаря

Подобни статии