🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Защо някои кучета отделят толкова много слюнка ("лиги”)?

Всички кучета пускат "лиги", за да охладят тялото си, но ако имате куче с големи устни, като Боксер или Блъдхаунд, трябва да сте наясно, че тези породи пускат много повече "лиги".

Можете само да намалите цапането причинено от лигите, като забърсвате с кърпа устата на кучето, но не можете да ги предотвратите.

Справянето с толкова много слюнка е само част от грижите, които трябва да положите за вашия домашен любимец.

Кога отделянето на "лиги" може да е сигнал за прегряване на кучето?

Лиги при кучетоПрез лятото внезапното обилно отделяне на голямо количество слюнка може да е признак на прегряване на кучето и последващ топлинен удар.

Ако температурите са много високи и кучето ви се задъхва или проявява признаци на умора, намерете му сенчесто и прохладно място. Оставете му и прясна вода, която не бива да бъде много студена.

Обърнете внимание на дишането му. Ако му е трудно да диша трябва незабавно да го откарате до най - близката ветеринарна клиника.

Други възможни медицински причини?

Някои кучета започват да отделят повече слюнка, когато са нервни, например когато са на преглед при ветеринаря. Прекомерното отделяне на слюнка (хиперсаливация) по принцип не е здравословен проблем, освен ако не е наистина необичайно за кучето ви.

Проблеми със зъбите, като парадонтоза и зъбни абцеси, могат да предизвикат при някои кучета обилна саливация.

Хиперсаливация при ганаПричина може да бъде и вътрешно (инфекциозно) заболяване (например Гана) или здравословен проблем, който не позволява на кучето да поглъща слюнката си. Ако е налице изключително много слюноотделяне е необходимо да заведете кучето на ветеринар.

Слюноотделянето може да бъде признак  на неврологично състояние, при което нервните окончания на лицето не функционират правилно. Ако кучето прояви симптоми на гадене или повръщане, трябва незабавно да го заведете на ветеринар.

Друга възможна причина за обилно слюноотделяне е дразнене в устата. Ако кучето ви налапа нещо опасно, като например електрически проводници или някакви вредни вещества, устата му може да бъде раздразнена от тях и това да доведе до хиперсаливация. В такъв случай е добре да потърсите помощта на специалист.

Рейтинг:
3.8/5 на базата на 4 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...