🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Защо кучетата ближат лапите си?

*В настоящата статия се акцентира за случаите, в които се наблюдава продължително и настойчиво близане на лапите. Изключва се физиологичното облизване, което често се наблюдава (напр.когато кучето е мокро).

Много собственици на кучета са притеснени от едно обсесивно поведение на своите любимци. Някои кучета нежно, но настойчиво ближат едната или и двете си лапи (най - често предните), но понякога това прераства и в захапване, което е стряскащо и объркващо за техните стопани.

"Трябва ли да се притесняваме, ако нещо подобно се случи и с нашето куче?"

Краткият отговор на този въпрос е: "ДА". Винаги трябва да се консултирате с ветеринар, когато станете свидетел на такова поведение особено, когато то се появи внезапно, продължава дълго време или е придружено със зачервявания, подуване, миризма, кървене или други възможни признаци на болка и инфекция.

Някои кучета имат такова поведение от време на време по неизвестни още причини. Други обаче са склонни да ближат своите крайници прекалено много.

Възможни причини за внезапната поява на настойчиво близане на лапите:

Има различни причини, поради които вашето куче може внезапно да започне да ближе и дъвче лапите си. Това може да се дължи на рани по тях, травми, счупени нокти, изгаряния, мазоли и др.

Защо кучето яде краката сиИмайте впредвид, че подобно поведение може да се дължи и на много по - сериозни проблеми, като например кисти между пръстите, тумори и други ракови заболявания, алергични кожни реакции и др.

Честа причина за настойчивото близане са именно кожните алергии. В тези случаи ветеринарите търсят конкретната причина, която е довела до това поведение.

Нашият съвет ...

Независимо каква е причината, ако забележите подобно поведение на кучето си трябва незабавно да потърсите помощта на ветеринарен лекар. В повечето случаи причините или заболяванията довели до това поведение са обратими и лечими, ако са установени рано и е започнато адекватно лечение.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

3. Маги
Разбира се, че и моето го прави, когато сме измили лапите...дали има такова, което не го прави :-D Но това не е коментирания случай тук ;) Иначе да, интересно четиво и полезно :) Благодарим!
2. д-р БауБау
До 1. Теодор - Благодарим за споделеното мнение. Уточнили сме статията, за да се знае точно кои са случаите, в които близането на лапите е нефизиологично.
1. Теодор
Много хубаво и полезно четиво но не винаги е нещо опасно.Например мойто боръд коли го прави от време на време когато след като съм му измил лапите и не съм му ги подсушил хубаво си ги плиже.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...