🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Декоративни зайци

Защо не бива да пречим на зайците да ядат изпражненията си?

Колкото и неприятно да звучи, яденето на изпражнения е нещо напълно нормално за зайците. Обикновено те се хранят с някои от своите изпражнения поне веднъж на ден – рано сутрин или късно вечер.

Тези специални изпражнения се наричат cecotropes или "нощни фекалии". Те се образуват благодарение на ферментация на храната в една част от храносмилателния тракт на зайците, наречена цекум.

Cecotropes са меки изпражнения, богати на хранителни вещества и поради това зайците ги поглъщат отново, за да реабсорбират ценните витамини и минерали, съдържащи се в тях.

Тези изпражнения имат повече протеини, по - малко фибри и по - високи нива на някои витамини, като например витамините от група В.

Някои стопани изпадат в ужас, когато видят своите любимци да ядат изпражненията си, но трябва да бъдат спокойни, че поглъщането на cecotropes е напълно нормално поведение и е много важно за здравето на животното.

По никакъв начин не бива да пречите на зайчето да хапва от тези изпражнения. Те се появяват само веднъж на ден, ето защо няма риск от това животното да преяде с тях.

Рейтинг:
4.2/5 на базата на 5 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...