🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Декоративни птици

Защо моята птичка не иска да стъпи на ръката ми?

Има няколко причини, поради които вашата птичка може да откаже да стъпи на ръката ви. Обикновено когато птицата игнорира или дори хапе подадената й ръка тя показва, че не иска да спре да прави това, което прави в момента.

Например ако птичката ви се храни или си играе с играчка тя може да не иска да има нищо общо с вас в този момент.

Друга често срещана причина е, че птицата се страхува от човешките ръце.

Ако птицата пази лоши спомени от предишни престои на човешка ръка, като например падане или удар, тя може да не иска да стъпи там отново. Ако подавате ръката си прекалено колебливо или я издърпвате, когато птичката се качва на нея, това може да изнерви животното и също да откаже да стъпва на ръката ви в бъдеще.

Научете птицата да стъпва върху ръката ви

Първата стъпка е да предложите ръката си уверено и да я държите стабилна (все пак никой не обича да стъпва на подвижна платформа). Държейки така ръката си ясно кажете на птицата "Ела" или "Стъпи". Трябва да направите така, че стъпването на ръката ви за птичката да бъде по-интересно от това, което прави в момента в клетката.

За да направите това може да държите в ръката си някакво хранително лакомство, което да давате на птицата само когато стъпва на ръката ви. С течение на времето птицата ще започне да асоциира ръката ви с вкусното лакомство и ще бъде много по-вероятно да стъпи на нея доброволно.

Как да науча птицата да се качва на ръката миПапагал върху ръкаПървоначално птицата може само да се подпре на ръката ви, без да поставя тежестта си върху нея. Независимо от това трябва веднага да наградите птицата с вкусно лакомство.

Когато се превърне в навик за птицата да получава лакомство само като се облегне на ръката ви, трябва да спрете да го давате, докато тя не почне да поставя цялата си тежест, дори и това да става на един крак.

След като птицата е усвоила и тази стъпка не и давайте лакомството, докато не стъпи стабилно и с двата крака на ръката ви.

Ключът към успеха при това обучение е да не прибързвате много и да не насилвате птицата, когато тя очевидно не иска да стъпи на ръката ви.

Птицата трябва да получава своята награда веднага след като стъпи на ръката ви, за да прави ясна връзка между желаното от вас поведение и получаването на награда.

*** Всичко за декоративните птици: ТУК ***

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

7. Лидия
Здравейте. Аз имам проблем с моите папагали женската не дава на мъжкия да се храни (щом той отиде на хранилката женската веднага го прогонва)и той е много по слабичък. Какво мога да направя по въпроса????
6. д-р БауБау
До 5. Иван - ако ги вземете, докато са малки е почти сигурно, че ще свикнат с Вас :) Нормално е в началото да са стресирани и наплашени от смяната на обстановката, но това продължава около седмица.
5. Иван
Здравейте скоро искам да си взема вълнисти папагалчета мъжки и женски . Ще ги взема от зоомагазин и много искам да стоят на ръката ми . Възможно ли е да имат страх от хората и това да не е възможно никога
4. VIKI I TOMI
Коментар номер 3 беше от мен
3. Анонимен
Много Ви благодаря прочетох статията и ми помогна с мойте папагали.Единят от тях почти се научи да стъпва на ръката ми.
2. д-р БауБау
Благодарим Ви за хубавите думи. Ще направим всичко възможно да пуснем скоро желаната от Вас информация!
1. VIKI I TOMI
Може ли да направите още няколко теми за птици защото вчера имах рожден ден и ми подариха две вълнисти папагалчета на 2 седмици.Нямам опит нито съм проучвала нещо в интернет защото не съм очаквала да отглеждам такъм домашен любимец.Мога да потърся и в други сайтове като уикипедия но там е твърде научно написано или в други го овъртат прекалено много и нищо не се разбира .Намерих един сайт но там текста е огроме и като цяло вие сте отличен вариант - говори се направо разбираемо е и помага много.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...