Защо скимтят кучетата?

Защо скимтят кучетата?

Въпреки, че знаем толкова много за кучетата ние все още не можем да разчитаме всеки път техния лай, ръмжене, вой и разбира се - скимтенето.

Малките кученца бързо се научават, че скимтенето им се възнаграждава с внимание и комфорт от страна на майките им. Това работи толкова добре за тях, че някои продължават да скимтят дори, когато станат възрастни.

Защо скимтят възрастните кучета?

Скимтенето на възрастни кучета може да означава няколко неща, като например:

 • Разочарован съм ... играчката ми е заседнала зад дивана.
 • Гладен съм ... така, че подайте ми част от чийзбургера си.
 • Щастлив съм ... защото си у дома!
 • Не мога да се стискам повече ... отваряй вратата, че иначе и двамата ще съжаляваме.
 • Развълнуван съм ... има катерица в двора, която трябва да бъде научена кой е шефа.
 • Имам нужда от малко любов ... защо не разтъркаш малко корема ми.
 • Неспокоен съм ... това ново бебе в къщата е толкова досадно.
 • Защитавам те ... от този, който идва у дома.
 • Уплашен съм ... от всичките тези гръмотевици.
 • Съжалявам ... че разрових цветята ти. Моля те, прости ми.

Защо скимтят кучетатаВ повечето случаи скимтенето при кучетата се свързва с търсене на внимание. За да разтълкувате скимтенето трябва да си отговорите на въпроса: "Кога започва?".

Какво се случва точно в момента, в който кучето започва да скимти и какво го кара да престане. Например ако е гладно кучето може да скимти и да гледа към празната си купичка.

Понякога скимтенето показва, че кучето изпитва болка или чувство на тревожност. Куче, което има някакво вътрешно нараняване може да скимти, когато го докоснете по болното място.

Ако кучето изпитва тревожност когато ви няма то може да започне да скимти още като ви види, че взимате ключовете за колата.

Какво можете да направите, за да намалите скимтенето?

Ако смятате, че кучето ви изпитва някакъв дискомфорт или стрес е добре да се консултирате с ветеринар, който да прецени дали скимтенето е в резултат на някакъв медицински проблем и да ви препоръча лекарства или друг вид лечение, който да му помогне.

Защо кучето ми скимтиАко скимтенето не е свързано с медицински проблем ветеринарят може да ви препоръча как да промените поведението на кучето.

Когато кучето скимти независимо дали му казвате да престане или му подавате вкусно лакомство вие го награждавате с това, което то иска - да му обърнете внимание.

Най - добрия начин да се справите с такъв вид търсене на внимание е като просто игнорирате кучето си. Не го гледайте и не му говорете, докато то скимти. Ако е необходимо дори се преместете в другата стая.

Когато кучето спре да скимти и се успокои го наградете с похвала и лакомства. Ако проблема е много сериозен и не можете да се справите с него е добра идея да потърсете професионална помощ от някой дресьор на кучета.

4.5, 6 гласа
прегледи 11491

Препоръчани продукти

Коментари за Защо скимтят кучетата?

 1. 1.

  Моето куче скимти , когато спра да го чеша зад ушите.

 2. 2.

  Здравейте!Кучето на една приятелка има някакъв проблем.Приятелката ми ми разказа,че от вчера кучето е скимтяло без да спре,и е обикаляло стаите (спалня,баня и др.).Събаряло саксиите и мебели като вази и чаши,въобще изпотрошило къщата.На какво може да се дължи? Благодарим Ви аз и приятелката ми!!!

 3. 3.

  До 2. Nicolce - няма как да Ви кажем точната причина за некомфорта, който очевидно е изпитало кученцето. Ако продължи да проявява това поведение е добре да се прегледа от ветеринар за да се изключи евентуален здравословен проблем.

 4. 4.

  Моето куче къ окулу 19.00 часа почва да скимти горе долу и после до окулу 1 2 часа на сутринта не спира до тогава може лу съвет

 5. 5.

  До 4. - ако кученцето е малко все още е нормално за възрастта му. Уверете се, че не остава гладно преди да си легне. Ако е под 1 годинка, нека последното хранене преди лягане бъде към 20 часа.

 6. 6.

  Моето куче скимти когато се прибера от работа толкова силно че главата може да те заболи а е на 3 години това го прави в продължение на 5 10 мин даже си захапва играчката и с нея скимти моля дайте съвет

 7. 7.

  До 6. Xpucc - при положение, че го прави щом се приберете, а не щом излезете, то това най-вероятно е неговата реакция на радост, че отново сте у дома. Няма какво да се направи. Има и по-емоционални кучета и най-вероятно Вашето е от тях :)

 8. 8.

  Здравейти аз съм Таня взех си пинчер преди 3 месеца а самият пинчер е на 7 месеца проблемат е нам защото когато излизам аз тои много скимти и не спира макар че не е само семеиство то ми е в къщи но тои скимти когато ме нама

 9. 9.

  До 8. Tanq - най-вероятно е свикнало прекалено много с Вас, затова. Кучетата инстинтивно винаги избират един член от семейството, към който се привързват най-силно. В случая това сте Вие. Това, което може да направите е да оставяте останалата част от семейството да прекарва колкото може повече време с кученцето, дори да поемат част от разходките.

 10. 10.

  Има ли вероятност кучето ми е извън дома на двора в колибка и две вечери подред гърми много силно и често и то скимти постоянно????

 11. 11.

  До 10. Иван - да, ако по принцип не проявява подобно поведение, най-вероятно това е причината. Животните са много по-чивствителни към природни бедствие било то бури или земетресения. Повече по темата може да прочетете тук:
  http://zoomedia.baubau.bg/съвети/куче-страх-гръмотевици

Подобни статии