🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Как да изберете кученце, което е подходящо за вас?

Искате голямо куче, но живеете в малък апартамент и сте постоянно заети? Помислете преди да го закупите!

Всички малки кученца са невероятно сладки, но не всички са подходящи за вашият начин на живот.

Ако направите малко проучвания ще намерите кученцето, което най - добре пасва на вас и на семейството ви.

Направете собствено изследване

Ако ви интересуват различните породи можете да прегледате различните статии с в нашия сайт посветени на малки и големи породи кучета. Можете да помолите и някой експерт за съвет.

Ветеринарите работят с най - различни породи всеки ден и могат да предположат коя ще пасне на вашия начин на живот. Дресьорите на кучета са друг много ценен източник на информация за нуждите и поведението на различните породи.

Определете размера на кучето

Когато вземате малко кученце трябва да определите как неговите размери и нужди, когато порасне ще съответстват на вашия начин на живот.

Кучета с дълга козинаГрижата за козината и нуждата от упражнения също трябва да се вземат под внимание при вашия избор. Например кучетата с много дълга козина изискват страшно много грижи.

Някои породи са предразположени към определени здравословни проблеми, като дисплазия на тазобедрената става и т.н.

Кучетата, които са смеска от няколко породи е по - малко вероятно да имат такива проблеми, но това невинаги е така. Ако сте си избрали конкретна порода е добре да се допитате до ветеринар кои са най - често срещаните болести при тази порода.

Направете цялостна проверка

Намерете някой реномиран развъдник от където знаете, че излизат здрави и добре социализирани кученца.

Родословие на кучетоАко търсите чистокръвни кученца е добре да поискате съвет от къде е най - добре да си ги закупите.

Добре е да видите и родителите на кученцето и неговите братя и сестри. Това е необходимо, за да се уверите, че кученцето е отгледано в здравословна среда.

От къде да си взема кученцеМожете също така да осиновите кученце от някой приют, но е много по - трудно да научите нещо за родословието му или медицинската му история.

Тези организации обаче обикновено предлагат други предимства, като например чипиране, ваксини и редовни медицински прегледи.

Какво трябва да гледате, когато купите кученцето?

Заведете кученцето на ветеринар веднага след като го купите. Добре е да направите това още преди да сте го занесли в дома си. Повечето развъдници предоставят детайлен медицински картон, в който са отбелязани неговите ваксинации и обезпаразитявания. Ето някои неща, които трябва да проверите, когато срещнете новото си кученце:

  • Уверете се, че кучето е бодро и енергично, а не апатично
  • Проверете дали кученцето е добре хранено
  • Проверете козината на кучето. Не трябва да има никакви плешиви петна, суха или лющеща се кожа
  • Наблюдавайте как се движи кученцето. Здравите кученца трябва да се движат нормално без да накуцват
  • Проверете очите, ушите и носа на кученцето. Те трябва да бъдат чисти без сериозни наранявания
  • Подхвърлете играчка на кученцето. Очите му трябва да следят играчката
  • Проверете дали кучето кашля, киха или има други дихателни проблеми. Това е един от признаците за болестно състояние
  • Плеснете с ръце. Кученцето трябва да се обърне и да ви погледне, когато издадете такъв шум
  • Изучете характера на кученцето - избора на куче с добър нрав ви гарантира приятелство и щастие за цял живот

Ако знаете какво точно да следите вие можете да разберете много за едно кученце само при едно кратко посещение.

Избор на куче- Наблюдавайте кученцето, докато си играе с братята и сестрите в котилото. Това е един добър начин да определите как кученцето ще се отнася с другите кучета, когато порасне. Кученце, което обича да си играе и лае, когато и другите кученца го правят вероятно ще общува добре с други кученца, когато порасне.

- Наблюдавайте как кученцето се отнася към хората. Най - добре е тези наблюдения да бъдат сред хора на различна възраст и от различен пол. Кученцата трябва да бъдат любопитни и да се интересуват от хората. Кученца, които се страхуват не са социализирани добре и ще бъдат по - трудни за обучение в последствие.

- Обърнете кученцето по гръб за една минута. Кученца, които не се примиряват и се борят упорито с вас може да имат проблеми с обучението след това, тъй като са твърде господстващи. Обикновено кученцата ще се борят в началото, но след няколко секунди трябва да се примирят и да станат покорни.

- Хранете кученцето и докоснете неговите уши, устата и лапите му. Кученцата трябва да се чувстват добре, когато ги пипат. Ако кученцето става агресивно или се опитва да се измъкне значи е от онези кучета, които няма да лежат спокойно с вас на дивана и да ви дадат лесно да му изрежете ноктите например.

Това са само някои от съветите, които могат да ви помогнат да прецените дали дадено кученце е подходящо за вас. Повече информация можете да получите, като разгледате статиите за всяка отделна порода в нашия сайт и прецените коя отговаря най - добре на вашия характер.

*Над 100 породи кучета с тяхната пълна характеристика: кликнете ТУК

Рейтинг:
4.3/5 на базата на 4 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...