🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Какви видове домашни или екзотични животни не бива да отглеждаме заедно?

Повечето хора обичат да си намират нови приятели за домашни любимци и да общуват с тях.

Това обаче невинаги е най - добрият подход към животните, особено когато говорим за екзотични домашни любимци.

Много от техните собственици се опасяват, че любимците им са твърде самотни и затова им намират компания в лицето на други животни. Но понякога това носи повече вреди, отколкото ползи. Представяме ви няколко примера за животни, които е по - добре да не бъдат отглеждани съвместно.

Зайци и морски свинчета

Тези пухкави животни изглеждат сякаш могат спокойно да съжителстват, но в действителност никога не трябва да се отглеждат едновременно.

И двата вида притежават специфична бактерия в дихателните си пътища. Тя е безвредна за животни от същия вид, но може да причини животозастрашаваща инфекция при други видове.

Влечуги, малки бозайници и птици

Много собственици на екзотични домашни любимци споделят как техните гущери и костенурки нямат нищо против да бъдат в една стая със катерички, птици и др.

Може да изглежда, че животните се разбират добре, но влечугите носят салмонела в чревния си тракт, а бактериите на това опасно заболяване могат да се съдържат в изпражненията им.

Те са безопасни за влечугите, но могат да причинят сериозни стомашно-чревни смущения или сепсис (инфекция на кръвта) при редица бозайници, които нямат защита от тази бактерия.

Затова влечугите и бозайниците не трябва да живеят в едно помещение. Хората също могат да се заразят със салмонела, след като са държали влечуго.

Затова е много важно да си миете ръцете всеки път, когато имате контакт с такива животни. Не на последно място, птиците и дребните бозайници са любима храна на много влечуги, включително змии, затова наистина не е много добра идея да държите такива животни в едно помещение.

Таралежи и други екзотични животни

Малко хора знаят, че таралежите, подобно на влечугите, също могат да пренасят бактерии на салмонела в чревния си тракт.

Бактериите са безвредни за таралежите, но са потенциално опасни за всички бозайници и хора, които имат пряк контакт с животното или неговите изпражнения.

Затова таралежите трябва да се държат отделно от останалите животни. Всеки път, когато имате пряк контакт с тях, си измивайте старателно ръцете.

Птици с котки, кучета и порове

Махащите с крила и подскачащи насам-натам птици, могат много лесно да привлекат вниманието на естествените си хищници като котките, кучетата и поровете.

Дори тези животни да са свикнали с птици, една невинна игра може да завърши с тежки наранявания и дори смърт за птицата. Затова осигурете на вашето куче, котка или пор по - подходящо животно за компания и дръжте птиците далеч от обсега им.

Дребни бозайници с котки, кучета и порове

По същите причини както птиците, котките, кучетата и поровете не трябва да се смесват с дребни бозайници като зайци, морски свинчета, хамстери, мишки, плъхове и др.

Хамстери с хамстери

Сигурно си мислите, че тези малки пухкави същества ще се наслаждават на компанията на друг хамстер?

Но тези дребни гризачи са силно териториални животни и понякога водят битки до смърт, когато са поставени в една и съща клетка.

Затова хамстерите нямат нужда от съквартирант в клетката и трябва да бъдат отглеждани самостоятелно.

Влечуги с други влечуги

Влечуги като змии, гущери и костенурки имат различни нужди от топлина, светлина и среда на живот. За различните видове влечуги тези изисквания могат да варират в много широки граници.

Освен това много влечуги пренасят бактерии, вируси и гъбични инфекции, които могат да са заразни за други видове влечуги.

Представителите на различни видове влечуги или дори екземпляри от един и същ вид могат да започнат да се бият, когато бъдат поставени в една клетка или терариум. Затова избягвайте да отглеждате повече от едно влечуго на едно и също място.

Земноводни и влечуги

Подобно на влечугите, различните видове земноводни също имат различни нужди от топлина, светлина и среда на живот.

Земноводните (жаби, саламандри и др.) не трябва да се отглеждат заедно с влечуги.

Те имат различни нужди от храна и жизнена среда и пренасят заболявания, които са опасни за другия вид.

Всички видове домашни екзотични животни

Птици, зайци, гризачи, порове, влечуги, земноводни и таралежи имат различни нужди и специфични изисквания, за да бъдат здрави и щастливи.

За да бъдат в безопасност, повечето от тях не трябва да бъдат отглеждани съвместно с други животни, дори стопаните им да смятат, че те се чувстват самотни.

Съвместното отглеждане на различни видове екзотични животни или дори животни от един и същ вид може да доведе до сериозни здравословни и поведенчески проблеми.

Повечето такива животни имат нужда само от повече внимание от страна на стопаните си и могат да се превърнат в много добри домашни любимци, ако са социализирани правилно.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...