Какви видове домашни или екзотични животни не бива да отглеждаме заедно?

Какви видове домашни или екзотични животни не бива да отглеждаме заедно?

Повечето хора обичат да си намират нови приятели за домашни любимци и да общуват с тях.

Това обаче невинаги е най - добрият подход към животните, особено когато говорим за екзотични домашни любимци.

Много от техните собственици се опасяват, че любимците им са твърде самотни и затова им намират компания в лицето на други животни. Но понякога това носи повече вреди, отколкото ползи. Представяме ви няколко примера за животни, които е по - добре да не бъдат отглеждани съвместно.

Зайци и морски свинчета

Тези пухкави животни изглеждат сякаш могат спокойно да съжителстват, но в действителност никога не трябва да се отглеждат едновременно.

И двата вида притежават специфична бактерия в дихателните си пътища. Тя е безвредна за животни от същия вид, но може да причини животозастрашаваща инфекция при други видове.

Влечуги, малки бозайници и птици

Много собственици на екзотични домашни любимци споделят как техните гущери и костенурки нямат нищо против да бъдат в една стая със зайци, гризачи, таралежи, катерички, птици и др.

Може да изглежда, че животните се разбират добре, но влечугите носят салмонела в чревния си тракт, а бактериите на това опасно заболяване могат да се съдържат в изпражненията им.

Те са безопасни за влечугите, но могат да причинят сериозни стомашно-чревни смущения или сепсис (инфекция на кръвта) при редица бозайници, които нямат защита от тази бактерия.

Затова влечугите и бозайниците не трябва да живеят в едно помещение. Хората също могат да се заразят със салмонела, след като са държали влечуго.

Затова е много важно да си миете ръцете всеки път, когато имате контакт с такива животни. Не на последно място, птиците и дребните бозайници са любима храна на много влечуги, включително змии, затова наистина не е много добра идея да държите такива животни в едно помещение.

Таралежи и други екзотични животни

Малко хора знаят, че таралежите, подобно на влечугите, също могат да пренасят бактерии на салмонела в чревния си тракт.

Бактериите са безвредни за таралежите, но са потенциално опасни за всички бозайници и хора, които имат пряк контакт с животното или неговите изпражнения.

Затова таралежите трябва да се държат отделно от останалите животни. Всеки път, когато имате пряк контакт с тях, си измивайте старателно ръцете.

Птици с котки, кучета и порове

Махащите с крила и подскачащи насам-натам птици, могат много лесно да привлекат вниманието на естествените си хищници като котките, кучетата и поровете.

Дори тези животни да са свикнали с птици, една невинна игра може да завърши с тежки наранявания и дори смърт за птицата. Затова осигурете на вашето куче, котка или пор по - подходящо животно за компания и дръжте птиците далеч от обсега им.

Дребни бозайници с котки, кучета и порове

По същите причини както птиците, котките, кучетата и поровете не трябва да се смесват с дребни бозайници като зайци, морски свинчета, хамстери, мишки, плъхове и др.

Хамстери с хамстери

Сигурно си мислите, че тези малки пухкави същества ще се наслаждават на компанията на друг хамстер?

Но тези дребни гризачи са силно териториални животни и понякога водят битки до смърт, когато са поставени в една и съща клетка.

Затова хамстерите нямат нужда от съквартирант в клетката и трябва да бъдат отглеждани самостоятелно.

Влечуги с други влечуги

Влечуги като змии, гущери и костенурки имат различни нужди от топлина, светлина и среда на живот. За различните видове влечуги тези изисквания могат да варират в много широки граници.

Освен това много влечуги пренасят бактерии, вируси и гъбични инфекции, които могат да са заразни за други видове влечуги.

Представителите на различни видове влечуги или дори екземпляри от един и същ вид могат да започнат да се бият, когато бъдат поставени в една клетка или терариум. Затова избягвайте да отглеждате повече от едно влечуго на едно и също място.

Земноводни и влечуги

Подобно на влечугите, различните видове земноводни също имат различни нужди от топлина, светлина и среда на живот.

Земноводните (жаби, саламандри и др.) не трябва да се отглеждат заедно с влечуги.

Те имат различни нужди от храна и жизнена среда и пренасят заболявания, които са опасни за другия вид.

Всички видове домашни екзотични животни

Птици, зайци, гризачи, порове, влечуги, земноводни и таралежи имат различни нужди и специфични изисквания, за да бъдат здрави и щастливи.

За да бъдат в безопасност, повечето от тях не трябва да бъдат отглеждани съвместно с други животни, дори стопаните им да смятат, че те се чувстват самотни.

Съвместното отглеждане на различни видове екзотични животни или дори животни от един и същ вид може да доведе до сериозни здравословни и поведенчески проблеми.

Повечето такива животни имат нужда само от повече внимание от страна на стопаните си и могат да се превърнат в много добри домашни любимци, ако са социализирани правилно.

5.0, 2 гласа
прегледи 3282

Препоръчани продукти

Подобни статии