Какво да направим ако видим бебе-горска ушата сова на земята?

Какво да направим ако видим бебе-горска ушата сова на земята?

Вероятно всеки от нас ще се опита да отговори сам на този въпрос - "Ще го заведа в най - близкия спасителен център". В този случай обаче това не е най - правилното решение.

Горските ушати сови са нормални обитатели на нашите паркове и градини. Там те живеят през цялата година, като лятото отглеждат малките си в клоните на дърветата.

Няколко дни след своето излюпването, малките решават, че "родното" гнездо е много тясно, и с подскоци и непохватни прелитания се предвижват по клоните на дърветата. А надвечер, с пискливите си звучета, привличат родителите, които са наблизо и винаги бдят над малките.

Често поради невнимание, или след буря, много от малките падат на земята. Там е опасно за тях, особена в града, където дебнат много хищници – котки, кучета, други птици.

И тук идва помощта от човека! Помощ, забележете, която се изразява НЕ във вземане и изпращане в Спасителен център, а в поставяне отново на дърво, там, в района където е намерено малкото, и където живее неговото семейство.

Не може да си представите колко добри катерачи са малките пухкави топки. Веднъж поставена, птицата бързо се покатерва нагоре и се шмугва в клоните на дървото.

От друга страна, ако подобен мъник бъде изпратен в Спасителния център, въпреки усилията на екипа, неговият шанс за оцеляване след това в природата намалява значително. Защо? - защото няма кой да го научи как да оцелява в дивото, как да се храни и ловува и от кого да се пази.

Ето защо, и апелът ни към всички, които всеотдайно и с чисто сърце помагат на изпадналите в беда диви животни е - НЕ ВЗЕМАЙТЕ НА ВСЯКА ЦЕНА БЕБЕТА ПТИЦИ, ПАДНАЛИ ОТ ГНЕЗДОТО. ВИНАГИ ПРЕДИ ТОВА ПОТЪРСЕТЕ СЪВЕТ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ – РИОСВ, СПАСИТЕЛЕН ЦЕНТЪР ИЛИ ДРУГИ ПРИРОДОЗАЩИТНИ ОРГАНИЗАЦИИ.

Повярвайте, това е най - доброто, което можете да направите за тях!!!

5.0, 1 гласа
прегледи 2440

Препоръчани продукти

Коментари за Какво да направим ако видим бебе-горска ушата сова на земята?

  1. 1.

    И АЗ ТАКА един ден на паркинга на един магазин пред гумата на една кола лежеше някаква птица със счупен много лошо крак около който бе оплетена ел.жица . Мъжът от едно друго сем. което видя птицата (за разлика от другите то му помогна а не го отмина като стой та гледай) премести я на безопасно място и и натроши хляб .Моето сем. и сипа вода. Итака ние предложихме да я вземем и да се грижим за нея у дома а те де да я заведат в клиника .И така след3/4 часа им звъннахме и те казаха че санамериле място за съкатото животинче кадето да я гледат защото нямало да се оправи и да се върне в природата .Не помня каква точно беше птицата мисля че мишелов или нещо такова но ми кажете така ли би трябвало да се постипи и помогнали ли сме наптицата?

  2. 2.

    До 1. Анонимен - най-добрият вариант за намерено, ранено животинче е обаждането на спасителна служба, която по възможност ще дойде и ще прецени на място какво е най-добре за самото животинче! Все пак Вашата постъпка е била много благородна, за която Ви поздравяваме.

Подобни статии

Защо скимтят кучетата?

Защо скимтят кучетата?

Въпреки, че знаем толкова много за кучетата ние все още не можем да разчитаме всеки път техния лай, ...