Какво куче да си взема?

Какво куче да си взема?

Всеки, който е решил да си вземе куче у дома трябва да знае, че това е много важен и отговорен момент. Важно е да се знае, че кучето не е просто една играчка, а е живо същество, което има нужда от грижи, любов и внимание.

Преди предприемането на тази крачка трябва добре да се преценят възможностите за неговото отглеждане, а именно:

 • Искам кучедали ще може да му осигурите правилно, редовно и здравословно хранене
 • ще имате ли средства за неговите ветеринарни грижи и лечение (обезпаразитяване, ваксиниране, здравословни проблеми)
 • дали ще го обича цялото семейство
 • ще представлява ли проблем за живеещите в сградата хора

Често, хората решили да имат любимец в дома, а именно куче, не са наясно точно каква порода е най – подходяща за тях и най – честият въпрос е "Какво куче да си взема?"

Преди да се премине към важната крачка за вземане на любимец у дома най – добре е бъдещият собственик да се запознае и да проучи основните особености на някои породи кучета и да прецени  кое най – много му харесва и кое е най – подходящо за него в зависимост от условията в дома.

Декоративни породи, подходящи за отглеждане при домашни условия

Това са кучета, които не биха създали проблеми при отглеждането в апартамент, защото продължително време са се отглеждали само при домашни условия.

Любителите на по – едрите породи трябва да знаят, че те изискват много повече грижи. Необходимо им е повече движение и не се препоръчва тяхното стайно отглеждане.

Кога е най – подходящият момент за вземане на куче у дома?

Кога да си взема кученцеНай – добре е кученцето да е навършило 1.5 – 2 месеца, но не по - малко от 6 седмици. Първите дни след вземането на новия домашен любимец са времето на неговото адаптиране към тази нова обстановка. В началото кученцето не бива да се оставя само за дълъг  период от време, тъй като това може да се отрази на неговото психическо състояние.

Новият "член на семейството" трябва да има определено място, където ще спи и това място не бива да се сменя. За да се избегнат редица проблеми за напред още от малко, то трябва да се научи, че не бива  да се качва по дивани и в леглото Ви преди да му бъде позволено.

Децата обичат малките пухкави и сладки кученца, обичат да ги подхвърлят, да ги мачкат, без да знаят, че това се отразява на психичното здраве на кучето. Малкото куче не бива да се подхвърля от ръце на ръце, тъй като това ще доведе до неговото психическо натоварване.

На колко дни мога да си взема кучеПървите дни след довеждането  на кученцето у дома са най – важни. Трябва да се осигури спокойна обстановка, без много движение и шум за да може кученцето по – бързо да понесе майчината раздяла.

Спазването на тези условия ще улеснят и скъсят времето за неговото адаптиране, то ще свикне с Вас и ще бъде Ваш верен приятел навсякъде.

Първата нощ на кученцето в дома

За да свикне по – лесно с раздялата на своята майка се препоръчва близо до мястото където ще спи да се сложи бутилка (грейка) с топла вода или слабо затоплена електрическа възглавничка. Тази топлина ще замени майчината и кученцето ще бъде спокойно.

Къде да спи кученцето?

Кучешки леглаНай – подходящото и удобно място за вашият нов приятел е топлата стая, постлана с килим или мокет. В стаята не бива да става течение, тъй като малките кученца, както всички малки бебета са крехки и податливи на всичко.

Днес, на пазара има огромно разнообразие от кучешки легла, кошчета и къщички за спане и в зависимост от породата, която сте избрали ще може да вземете най – подходящото.

Ако нямате тази възможност се препоръчва в някой от ъглите да се постели одеяло, като двете стра­нични стени бъдат покрити с дървена лампе­рия или картон, тъй като при спането си кучето може да се допре до стената и да изс­тине.

Колибка за кучеАко кученцето ще бъде дворно и е от едрите породи, трябва да му се осигури специална здрава къщичка (колибка), която ще бъде неговият нов дом. Тя трябва да бъде направена от дървен материал, тухли или от някоя изкуствена материя и да бъде защитена от вятър и дъжд. Поставя се така, че кучето да има възможност да проследява всеки, който влиза в двора.

Къщичка за кучеВажно е не само обезпаразитяването на Вашето куче, но и на самата къщичка няколко пъти годишно  с разтвор на белина или 3 %-ов разтвор на хлорна вар.

Ако кучето живее на двора, то може да бъ­де пуснато свободно, ако няма опасност да избяга или да ухапе някой непознат на се­мейството човек, или може да се завърже със синджир близо до колибата му. Синджирът трябва да бъде достатъчно дълъг, за да може кучето да се движи и разхожда. Правилно е няколко пъти дневно то да се пуска на свобо­да из двора, разбира се, под Ваше наблюдение.

3.5, 2 гласа
прегледи 16473

Препоръчани продукти

Коментари за Какво куче да си взема?

 1. 1.

  iskam haski

 2. 2.

  mops

 3. 3.

  вече имам померан

 4. 4.

  Абе хора! Стига с тия породи! Направете си разходка до местния ПРИЮТ! Вместо да давате по незнам си колко пари дайте живот на едно "дете"! И там ги има всякакви!!!

 5. 5.

  Pomerana moje li da jivee na dvora

 6. 6.

  До 5. - не е препоръчително

 7. 7.

  ако е голдън ретривър какво легло да му взема

 8. 8.

  До 7. - тъй като стават големи е добре легълцето да бъде просторно и удобно. Единият вариант е да вземете малко легълце, докато завърши своето развитие, а другият вариант - от сега да вземете голямо и просторно легло. Изпращаме Ви линк с нашите легла зоомагазинът ти, ако проявите интерес: http://zoomagazin.baubau.bg/легла/кучета

 9. 9.

  Колебая се от много време между Бигъл и Английски булдог моля ви за помощ и казвам че кучето ще е в апартамент. Благодаря!

 10. 10.

  До Деян - Аз мисля,че щом се колебаеш между Бигъл и Английски булдог ,трябва да си вземеш смесена порода от тях.

 11. 11.

  Джак ръсел териер!!!!!!!!!!!!!!!!!

 12. 12.

  Благодаря Никол 17 ще помисля за това

 13. 13.

  Смеска чихупинчер!!!

 14. 14.

  Аз искам по - малка порода с дълъг косъм ,но искам да се отглежда навън обаче не намерих такава порода.Моля ако знаете такъв тип порода ми отговорете и ми предложете породи.МОЛЯЯЯ

Подобни статии

Грижи за котешките нокти

Грижи за котешките нокти

Трябва ли да се полагат грижи за ноктите на Вашата писана? Хората, които отдавна отглеждат котки у ...