🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Какво куче да изберем – чистокръвно или смесена порода?

Едно от важните решения, които вие мили стопани трябва да направите при избора на нов домашен любимец е да решите дали искате чистокръвно куче или куче от смесена порода (безпородно куче).

Може би ще се изненадате, но смесените породи са по - здрави и живеят по - дълго. За да разберете на какво се дължи това трябва да сте наясно как е създадена всяка една порода и какво всъщност означава термина порода.

Според направени изследвания ДНК-то на домашното куче е 99.9% идентично с ДНК-то на вълка. Отделните породи домашни кучета имат дори още по - тясна връзка и тяхното ДНК е на практика неразличимо. Какво означава това?

Това означава, че ако сравните ДНК на най - големия вид Дог и най - малкия вид Дакел няма да може да разберете коя проба на кое куче е. Това се дължи на факта, че всички физически и поведенчески различия на отделните породи кучета се дължат само и единствено на изкуствената селекция направена от хората, за да отговарят те на предпочитанията им.

Ако си търсите любящ домашен любимец не е задължително той да бъде от чистокръвна порода. В някои случаи безпородните кучета са дори по - удачен избор, защото имат по-малко здравословни проблеми и живеят по-дълго.

Породисто или безпородно куче да изберемСелекцията при породистите кучета води до редица вродени здравословни проблеми, като глухота, респираторни заболявания, кожни заболявания и скелетни слабости.

Това се дължи на факта, че търсейки определени физически и поведенчески белези, хората не са били в състояние да контролират генетичните тенденции и проявлението на някои рецесивни белези.

Не всички породисти кучета имат такива здравословни проблеми, но като цяло при смесените породи кучета много по - рядко се проявяват проблемите, характерни за чистокръвните породи.

Защо да изберем безпородно кучеНа второ място смесените породи кучета по - лесно се приспособяват и се научават на различно поведение, което да носи щастие в съвместния живот с хората.

Като цяло хората, които си избират породисто куче трябва да са наясно с изискванията на конкретната порода и да преценят дали начина им на живот и условията, които предлагат отговарят на нуждите на кучето. При смесените породи нещата стоят по различен начин.

Там кучето се приспособява по - лесно към вашия начин на живот и няма толкова изисквания при отглеждането им. Повечето хора обаче имат предразсъдъци към смесените породи кучета и рядко си вземат или осиновяват такива животни. Поради тази причина повечето такива кучета живеят на улицата или в приюти.

Те обаче заслужават по - добър живот, защото са много любящи и лесно приспособими. Тези кучета са много добродушни и заслужават много по - добър живот, стига някой да им даде същия шанс, който получават породистите кучета.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 7 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

15. д-р БауБау
До 14. Елена - събирайте го възможно по-често с други кучета, за предпочитане е да бъде на каишка. Доближавайте се заедно с него до другите, когато изпитва страх от тях и се опитва да избяга или да се скрие във Вас. Не го оставяйте да се качва на пейката при Вас, защото така то приема, че вие сте неговата опора и по този начин ще продължи да се страхува и занапред от всичко. Когато Ваш близък се опита да я погали му дайте лакомство, което да й даде преди да го направи, за да спечели доверието на кученцето.
14. Елена
Здравейте, осиновихме си кученце от приют, преди година. Но много страхлива. Не се доверява на хората. Не дава да я погалят , извърта се , да се скрие. Същото е и с други кучета. Играе си само с 2-3 които познава от малка. Когато се приближи друго куче към нея да я подуши веднага сяда или се качва на пейката до мен. Кучето е женско. Взехме го на 3- 4 месеца. Сега е на 1 година и половина. Има малко промяна. Но за мен това е най-хубавото и гальовно куче. Моля за съвет как да не се страхува
13.
Az imam Malko kucenze smesiza mejdu Jack russell I Miniature pincher Doberman.Obicham e tolkova mnogo takova krasivo surze ima I dusha nezamenimi e.????
12. Nicolce
Аз имам куче смесена порода между мини пинчер и чихуахуа,и искам да ви кажа че е най - доброто същество на света!!!
11. Никол 17
Моето куче е смесена порода от вълк и немска овчарка.Казва се Лара и е много послушна.Много е красива!Обожава узрели черници .Аз много я обичам.Добре се разбира с околните и е по-гальовна от всяко друго куче на планетата Земя.
10. д-р БауБау
До 9. - няма как да изброим всички, но някои от тях са (немска овчарка, лабрадор, санбернар, чао чао и др.). По-важно е не породата, а това те да свикнат от малки заедно.
9.
кои породи са подходящи да живеят с котка
8. д-р БауБау
До 7. emili - ето тук може да разгледате породите, които биха се чувствали комфортно в малко пространство: http://zoovidove.baubau.bg/%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D0%B9-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0
7. emili
ще ми да де те ли съвет ще си вземам куче и се чудя кои породи са подходящи за малка къща някои породи които са под 30 см или да до 35см височина
6. д-р БауБау
До 5. Мариета - първо, поздравления за благородната Ви постъпка! Да, твърде вероятно е, но много зависи от това как ще го социализирате и обучите.
5. Мариета
Привет :) Преди два дни си прибрах сладко кученце от улицата :) Майката е кокер шпаньол - карамелена е, а бащата е незнаен, най - вероятно улична порода. Бихте ли ми казали, дали малкият бебок ще притежава белелите на майката, като характер, поведение, обоняние, интелект? Защото на външен вид няма нищо общо с нея - с черна козинка е и има бяло на четирите лапички, много е сладък, просто ми е интересно дали е възможно, при положение, че външно прилича на бащата, дали би могло да наследи характерът на майката ? Благодаря Ви предварително :)
4. Тихомир
Бихте ли написали нещо за"пясъчен пинчер". Имаме си такъв от близо година . Обгрижваме го с много любов. Получаваме в замяна много радостни моменти ,любов и какво ли още не...Само дето не ти проговаря.Голям сладур!
3. д-р БауБау
До 2. - http://zoovidove.baubau.bg/%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D0%B9-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0
2.
ще ми кажетели няколко породи кучета под 30 сантиметра
1. Лиза Коен
Моето куче е смесена порода от кавкзка овчарка и хъски и трябва да ви кажа,че няма по-добро и обичливо същество от него.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...