Какво куче да изберем – чистокръвно или смесена порода?

Какво куче да изберем – чистокръвно или смесена порода?

Едно от важните решения, които вие мили стопани трябва да направите при избора на нов домашен любимец е да решите дали искате чистокръвно куче или куче от смесена порода (безпородно куче).

Може би ще се изненадате, но смесените породи са по - здрави и живеят по - дълго. За да разберете на какво се дължи това трябва да сте наясно как е създадена всяка една порода и какво всъщност означава термина порода.

Според направени изследвания ДНК-то на домашното куче е 99.9% идентично с ДНК-то на вълка. Отделните породи домашни кучета имат дори още по - тясна връзка и тяхното ДНК е на практика неразличимо. Какво означава това?

Това означава, че ако сравните ДНК на най - големия вид Дог и най - малкия вид Дакел няма да може да разберете коя проба на кое куче е. Това се дължи на факта, че всички физически и поведенчески различия на отделните породи кучета се дължат само и единствено на изкуствената селекция направена от хората, за да отговарят те на предпочитанията им.

Ако си търсите любящ домашен любимец не е задължително той да бъде от чистокръвна порода. В някои случаи безпородните кучета са дори по - удачен избор, защото имат по-малко здравословни проблеми и живеят по-дълго.

Породисто или безпородно куче да изберемСелекцията при породистите кучета води до редица вродени здравословни проблеми, като глухота, респираторни заболявания, кожни заболявания и скелетни слабости.

Това се дължи на факта, че търсейки определени физически и поведенчески белези, хората не са били в състояние да контролират генетичните тенденции и проявлението на някои рецесивни белези.

Не всички породисти кучета имат такива здравословни проблеми, но като цяло при смесените породи кучета много по - рядко се проявяват проблемите, характерни за чистокръвните породи.

Защо да изберем безпородно кучеНа второ място смесените породи кучета по - лесно се приспособяват и се научават на различно поведение, което да носи щастие в съвместния живот с хората.

Като цяло хората, които си избират породисто куче трябва да са наясно с изискванията на конкретната порода и да преценят дали начина им на живот и условията, които предлагат отговарят на нуждите на кучето. При смесените породи нещата стоят по различен начин.

Там кучето се приспособява по - лесно към вашия начин на живот и няма толкова изисквания при отглеждането им. Повечето хора обаче имат предразсъдъци към смесените породи кучета и рядко си вземат или осиновяват такива животни. Поради тази причина повечето такива кучета живеят на улицата или в приюти.

Те обаче заслужават по - добър живот, защото са много любящи и лесно приспособими. Тези кучета са много добродушни и заслужават много по - добър живот, стига някой да им даде същия шанс, който получават породистите кучета.

4.2, 6 гласа
прегледи 4804

Препоръчани продукти

Коментари за Какво куче да изберем – чистокръвно или смесена порода?

 1. 1.

  Моето куче е смесена порода от кавкзка овчарка и хъски и трябва да ви кажа,че няма по-добро и обичливо същество от него.

 2. 2.

  ще ми кажетели няколко породи кучета под 30 сантиметра

 3. 3.

  До 2. - http://zoovidove.baubau.bg/кучета-компаньони-той-кучета

 4. 4.

  Бихте ли написали нещо за"пясъчен пинчер". Имаме си такъв от близо година . Обгрижваме го с много любов. Получаваме в замяна много радостни моменти ,любов и какво ли още не...Само дето не ти проговаря.Голям сладур!

 5. 5.

  Привет :) Преди два дни си прибрах сладко кученце от улицата :) Майката е кокер шпаньол - карамелена е, а бащата е незнаен, най - вероятно улична порода. Бихте ли ми казали, дали малкият бебок ще притежава белелите на майката, като характер, поведение, обоняние, интелект? Защото на външен вид няма нищо общо с нея - с черна козинка е и има бяло на четирите лапички, много е сладък, просто ми е интересно дали е възможно, при положение, че външно прилича на бащата, дали би могло да наследи характерът на майката ?
  Благодаря Ви предварително :)

 6. 6.

  До 5. Мариета - първо, поздравления за благородната Ви постъпка! Да, твърде вероятно е, но много зависи от това как ще го социализирате и обучите.

 7. 7.

  ще ми да де те ли съвет
  ще си вземам куче и се чудя кои породи са подходящи за малка къща
  някои породи които са под 30 см или да до 35см височина

 8. 8.

  До 7. emili - ето тук може да разгледате породите, които биха се чувствали комфортно в малко пространство: http://zoovidove.baubau.bg/кучета-компаньони-той-кучета

 9. 9.

  кои породи са подходящи да живеят с котка

 10. 10.

  До 9. - няма как да изброим всички, но някои от тях са (немска овчарка, лабрадор, санбернар, чао чао и др.). По-важно е не породата, а това те да свикнат от малки заедно.

 11. 11.

  Моето куче е смесена порода от вълк и немска овчарка.Казва се Лара и е много послушна.Много е красива!Обожава узрели черници .Аз много я обичам.Добре се разбира с околните и е по-гальовна от всяко друго куче на планетата Земя.

 12. 12.

  Аз имам куче смесена порода между мини пинчер и чихуахуа,и искам да ви кажа че е най - доброто същество на света!!!

 13. 13.

  Az imam Malko kucenze smesiza mejdu Jack russell I Miniature pincher Doberman.Obicham e tolkova mnogo takova krasivo surze ima I dusha nezamenimi e.????

 14. 14.

  Здравейте, осиновихме си кученце от приют, преди година. Но много страхлива. Не се доверява на хората. Не дава да я погалят , извърта се , да се скрие. Същото е и с други кучета. Играе си само с 2-3 които познава от малка. Когато се приближи друго куче към нея да я подуши веднага сяда или се качва на пейката до мен. Кучето е женско. Взехме го на 3- 4 месеца. Сега е на 1 година и половина. Има малко промяна. Но за мен това е най-хубавото и гальовно куче. Моля за съвет как да не се страхува

 15. 15.

  До 14. Елена - събирайте го възможно по-често с други кучета, за предпочитане е да бъде на каишка. Доближавайте се заедно с него до другите, когато изпитва страх от тях и се опитва да избяга или да се скрие във Вас. Не го оставяйте да се качва на пейката при Вас, защото така то приема, че вие сте неговата опора и по този начин ще продължи да се страхува и занапред от всичко. Когато Ваш близък се опита да я погали му дайте лакомство, което да й даде преди да го направи, за да спечели доверието на кученцето.

Подобни статии