🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Какво да очаквате от кученцата на възраст от 4 до 6 месеца?

Когато едно кученце е на възраст от 4 до 6 месеца, това преведено в човешки години означава, че то е между 6 и 10 годишна възраст в зависимост от своята порода.

Също както децата, в тази възраст и кученцата са много игриви, любопитни и понякога правят бели.

Ето какво трябва да очаквате през следващите няколко месеца от вашето съжителство.

Физическо и психическо развитие

До навършване на 5 месечна възраст вашето кученце трябва да има утвърдени навици за обучение и трябва да може да изчаква по - продължително време, преди да бъде изведено навън на разходка. Постепенно трябва да ограничите излизанията навън до 3 - 4, когато кучето започне да навлиза в зряла възраст.

По време на този период кученцата започват да узряват полово. Когато са на 5 месеца мъжките кученца вече могат да произвеждат сперма. Ако нямате намерение да размножавате кучета трябва да се посъветвате с ветеринаря си и да кастрирате кученцето възможно най - скоро. Кастрацията помага и за намаляване на нежеланото агресивно поведение на кучето и предотвратява развитието на много форми на рак на половите органи.

Млечни зъби при кучетоПрез следващите няколко месеца кученцето ще смени своите млечни зъби. Те падат, за да направят място на постоянните зъби. Затова не бива да се учудвате ако намерите зъбки на килима си или върху любимата играчка на кученцето.

Осигурете на кученцето подходящи играчки за дъвчене, които да облекчат поникването на млечните зъби. Трябва да заведете кучето на преглед при ветеринаря, за да се увери, че всички млечни зъби са паднали.

Понякога тези зъби остават по - продължително време и започват да създават проблеми. Ветеринаря ще ги отстрани и ще направи място за постоянните зъби, като по този начин се предотвратяват инфекции.

Промени в поведението

На този етап от своето развитие вашият пухкав приятел ще започне да демонстрира все по - голяма независимост.

Поведение при малко кучеВ телата на кучетата по това време се отделят големи дози хормони, които са причина за непокорно поведение, точно както при тинейджърите.

Един от основните проблеми е, че обученото да се изхожда навън кученце може да се изхожда умишлено или неволно вътре в къщата. Бъдете търпеливи и отново проведете обучителна сесия, за да затвърдите поведението, което желаете да следва кучето ви.

Здраве и хранене

В зависимост от породата и космената покривка на кучето ви то може да се нуждае от редовно или дори ежедневно сресване, за да се премахне нежеланата козина и да се предотврати нейното заплитане. Изберете си четка подходяща за кучета и накарайте растящото кученце да привикне с тази необходима процедура.

Кога се къпе малко кучеКученцата, които сменят козината си трябва да бъдат сресвани по - често. Кученцето периодично има нужда и от баня. Честотата на баните зависи от породата на кучето и начина му на живот. Попитайте ветеринаря си за препоръки относно оформянето на козината и подходящия шампоан за вашия домашен любимец.

Избягвайте употребата на шампоани предназначени за хора, тъй като те могат да причинят нежелани реакции на кожата на кучето.

Зъбите на кучето се нуждаят от специално внимание и сега е подходящото време да създадете у домашния си любимец рутина за миенето на зъбите.

Може нежно да масажирате венците му с марля или да закупите четка и паста за зъби, които са предназначени специално за кучета. Не използвайте човешка паста за зъби, защото кучето ви най - вероятно ще я погълне, вместо да я изплюе и флуорида в пастата може да разболее кучето.

Съвети за обучение на кучето

Обучение на малко кучеВ този период от живота си кучето е много податливо на обучение. Кученцата на тази възраст са по - активни от всякога и със своя лай, бягане и скачане могат да накарат да се уморите още преди да е започнал деня.

Строгият график на обучителният процес ще ви помогне да се справите с безграничната енергия на вашия игрив приятел. Опитайте да тренирате кученцето си всеки ден в продължение на поне 10 минути.

Тренировките трябва да са забавни за кучето, за да не се отегчава от тях. В тази възраст кучето може да бъде научено на някои от основните команди, като седни, стой, легни и Не. Можете да започнете да тренирате кучето и как да се разхожда, когато го водите на каишка.

Обучението в дома е от решаващо значение, но ако изпитвате затруднения можете да потърсите професионална помощ. Обучението е много важно за бъдещето ви съжителство с кучето, затова не бива да прескачате тази изключително важна стъпка. Обучените кучета са по - щастливи и вероятността да бъдат изоставени в приют е много по - малка.

Команди за обучение на кучето: ТУК

Рейтинг:
3.7/5 на базата на 10 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...