🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Какво да правите, когато кучето не ви слуша?

Няма нищо по - досадно от чувството, че не ви слушат. Когато обаче става въпрос за вашето куче ситуацията може да не е само досадна, но и опасна.

Има много причини за това домашният любимец да не слуша командите ви. В повечето случаи проблема не е, че кучето не ви слуша.

Просто на моменти те се концентрират по нещо вълнуващо за тях и са необходими доста усилия, за да насочите вниманието им отново към вас.

Добра новина: За щастие има някои лесни решения, които ще ви помогнат да отстраните този проблем.

Често кучетата не реагират на команди, защото са разсеяни от нещо друго, което е от много по - голямо значение за тях в момента. Ако в среда, в която няма какво да ги разсейва те слушат вашите команди, то навън когато видят друго куче или някое дребно животно, като катерица например могат да станат неконтролируеми.

Има няколко начина да се справите с този проблем. Единия от начините е да държите кучето си далеч от нещата, които отвличат вниманието им, но постепенно се приближавате към тях. Кучето трябва да е спокойно и да отговаря на командите ви докато се приближавате. Бавното въвеждане в среда, която отвлича вниманието на кучето може да ви помогне да държите ситуацията под контрол.

Може да повишите мотивацията на кучето да ви слуша, като му осигурявате вкусна награда за неговото послушание. Лакомствата ще ви помогнат да запазите фокуса на кучето върху вас. За енергичните кучета по - добра награда от лакомствата е играта, тъй като те обичат да тичат и да скачат.

При някои кучета като награда може да се използва позволяването на временно разсейване от страна на кучето. Ако кучето ви обича да поздравява хора и други кучета можете първо да му подадете команда да седне и да стои спокойно и ако то ви слуша да му позволите като награда да поздрави другите кучета и хора.

Съвети за обучение на кучеОбикновено кучета, които са много послушни у дома са силно възбудими и не отговарят на команди, когато са навън. Това се дължи на факта, че те не получават достатъчно физически и умствени упражнения през деня.

Трябва да извеждате кучето си на разходка поне 2 пъти на ден, за да му осигурявате достатъчно физически упражнения. Ако използвате и подходящи хранителни лакомства може да държите кучето под контрол, когато е в нова и непозната ситуация.

Мястото има голямо значение, когато става въпрос за това да се научи кучето да реагира на команди. Трябва да ги научите да изпълняват команди на непознати места, където се създават нови ситуации и има разнообразни неща, които да отвличат вниманието им. По този начин кучето ще се научи да изпълнява командите ви без значение къде се намира и какво се случва около него.

Объркано кучеКучето може да не отговаря на командите ви, защото не разбира напълно какво точно искате от него. Често се случва стопаните да повтарят настойчиво определена команда, като постепенно повишават тон.

В крайна сметка кучето може и да изпълни командата, но това може и да не е в следствие на вербалната команда. Много пъти кучетата правят грешна асоциация между устната команда или сигнал с ръка и поведението което се изисква от него. В тези случаи то просто предполага какво искате от него.

Ако кучето е било наказвано за определено поведение в миналото, то може да откаже да изпълни това поведение, дори когато му е зададена команда да го направи. Трябва да го пренаучите отново, като използвате други думи за тези команди. По този начин кучето ще реагира по - бързо и с по - малко колебание.

Кучетата умеят да разчитат по много добър начин езика на тялото на другите кучета и техните стопани. Често хората си мислят, че кучето им има определено поведение благодарение на определен техен сигнал, докато кучето изпълнява това поведение след друг сигнал.

Например повечето хора си мислят, че когато кучето сяда то реагира на командата "Седни". В действителност много кучета реагират на жестовете на тялото, като например повдигането на ръката или кимането с глава. Кучето може да не изпълни командата ако не правите тези движения с тялото.

Трябва да разберете точно на какво отговаря кучето ви, независимо дали става въпрос за дума, движение на тялото или комбинация от двете. След това трябва да научите всички членове на семейството да задават командата по същия начин. Така кучето ще изпълнява командите от всички в семейството.

Вашият домашен любимец може да изпитва силни емоции, като страх, което ще направи по - трудна вашата задача да го научите на определено поведение.

Уплашено куче Защо кучето се страхуваКогато се страхува кучето минава в режим на самосъхранение и е малко вероятно да изпълни команди, които са свързани с по - високо ниво на мислене.

То може да не иска да извършва определено поведение, като например да легне на земята или да се преобърне, защото това го поставя в уязвимо положение спрямо другите кучета или хора.

Когато кучетата са прекалено възбудени или фрустрирани е много трудно да привлечете тяхното внимание. В тези ситуации трябва първо да помогнете на кучето да се отпусне. Ако не можете да се справите с това е добре да потърсите помощта на професионален дресьор.

Хората и кучетата имат определено ограничено количество на самоконтрол и могат да страдат от т.н. "изчерпване на самоконтрола".

Също както хората имат по - малко самоконтрол, когато са уморени, така и кучетата стават по - неконтролируеми, когато трябва да покажат самоконтрол за продължителен период от време.

Стопаните трябва да знаят, че кучетата имат ограничена способност да извършват поведение, изискващо екстремен самоконтрол. От съществено значение е да поддържате сесиите за обучение в кратки интервали от време и да търсите такива упражнения по самоконтрол, които не натоварват излишно кучето.

*Команди за обучение на куче: ТУК

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...