Как да защитите домашния си любимец при екстремно време?

Как да защитите домашния си любимец при екстремно време?

Екстремното време засяга кучетата и котките по същия начин, по който се отразява и на хората. През горещите летни месеци животните на открито трябва задължително да бъдат на сянка и постоянно да имат достъп до прясна вода.

Като цяло горещото време не носи големи рискове за животните, излизащи навън за бърза разходка и облекчаване.

През зимата обаче дори краткото излизане навън може да изложи животните на сериозни здравословни рискове. Някои от опасностите през зимата са преки, като например измръзване и хипотермия, а други са косвени, като например солта и химикалите използвани от общинските власти, за да се стопи снега.

Антифриза също е голяма заплаха за животните, тъй като често се изтича от колите. Той има сладък вкус и дори в малки количества може да бъде смъртоносен за кучета и котки. Много котки биват прегазвани зимата, тъй като търсят подслон и топлина около гумите под колата или влизат под капака и се сгушват до топлия двигател.

Ако котката ви живее навън през зимата, трябва да й осигурите някое закътано място за спане, осигуряващо известна защита от студа. Леглото може да бъде под навес или в гаража, но трябва да е добре защитено от ветрове и повдигнато от земята, за да се намали загубата на топлина.

В колибката трябва да има дебело одеяло, юрган или старо палто, в които котето може да се сгуши. Всеки ден проверявайте дали е сухо, защото мократа постелка може да се окаже смъртоносна за животното.

Кучетата, които излизат навън само за разходка и да се облекчат също имат нужда от защита в студените дни. Старите кучета, малките кученца, болните кучета, по - малките породи и тези с по - къса или рядка козина са по - уязвими от студа и трябва бързо да се прибират в дома на топло. Дебелата козина е добър изолатор и поддържа телесната температура, но само когато е суха.

Зимните пуловерчета и ботушки дават добра защита на малките кучета и късокосместите породи. Модерен пуловер за кучетаКучетата обаче имат нужда от известно време, за да свикнат със зимното облекло, затова не очаквайте още отначало да бъдат въодушевени от нещата, с които ги обличате.

Препоръчително е да запознаете кучето с дрешките няколко месеца преди периода, в който смятате да ги използвате. Може да го обличате за кратко, като всеки път им давате награда - лакомство.

Котка бяга в снегаКотките и кучетата са особено уязвими от измръзване по откритите си части от тялото, като ходилата, които не са покрити с козина. След като се приберете от разходката трябва незабавно да подсушите козината на домашния си любимец.

Използвайте само суха кърпа, защото сешоарите могат да причинят изгаряния. Солта пръскана по улиците и тротоарите за разтапяне на снега може да предизвика болезнени рани по ходилата на животните.

Затова избирайте местата за разходка, избягвайки участъците, които са обработени със сол.

Препоръчани продукти

Подобни статии

Светлината в аквариума

Светлината в аквариума

Някои от заболяванията по аквариумните рибки и водните растения се дължат на липса или на излишък на...

Кислородът във водата

Кислородът във водата

Тук ще поговорим малко за химия. Няма как - щом сте решили да отглеждате вкъщи рибки и растения, ще ...